Ozbiljno shvatiti najave o vraćanju viza za Srbiju!

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević izjavio je danas da su najave o ukidanju bezviznog režima Srbije sa EU zbog povećanog broja lažnih azilanata do sada najozbiljnije

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević izjavio je danas da su najave o ukidanju bezviznog režima Srbije sa EU i vraćanju viza zbog povećanog broja lažnih azilanata do sada najozbiljnije.

- To je zbog toga što na snagu stupa izmenjena regulativa EU o tom problemu, odnosno još nismo bili u situaciji da evropske zemlje razgovaraju o tome - rekao je Petronijević RTS-u.

On je istakao da inicijativu može da pokrene bilo koja članica EU i da najviše problema imamo s Nemačkom i Švedskom.

- Prema izmenjenoj regulativi, Evropski parlament nema ulogu koju je imao u uspostavljanju bezviznog režima i to nije dobro za Srbiju, jer tamo Srbija ima dosta prijatelja - naveo je Petronijević.

On je objasnio da odluku donose Evropska komisija i Evropski savet, uz konsultacije sa stručnim službama EU.

Prema njegovim rečima, poruka koja bi bila poslata Srbiji ukidanjem bezviznog režima može biti ozbiljno ugrožavanje procesa evrointegracija i podrške građana evropskom putu.

Petronijević je rekao da postoji prostor za dogovor sa EU i da je problem moguće rešiti jedino u saradnji sa zemljama članicama.

(Telegraf.rs / Tanjug)