ETA PRIZNALA ŠPANSKU VLAST: Žao nam je zbog patnje koju smo pričinili!

- Potpuno smo svesni patnji i štete pričinjene svima. Prihvatamo potpunu odgovornost za posledice naše političke aktivnosti - rekli su predstavnici baskijskih zatvorenika (EPPK), među kojima su i osuđenici ETA

Zatvoreni pripadnici baskijske separatističke grupe ETA saopštili su da će priznati španski krivični pravosudni sistem i da su svesni bola koji su prouzrokovali nasiljem vršenim četiri decenije, što je visoko simboličan potez koji bi mogao da ojača mirovni proces.

Zatvorenici ETA su tvrdili da su politički zatvorenici i dugo su odbijali uslove svog zatočeništva. Ova promena mogla bi da nekim zatvorenicima, navodi agencija Rojters, omogući ranije puštanje na slobodu ili pregovore o drugim zahtevima. Pored toga, ona otvara vrata daljim mogućim ustupcima oslabljene ETA, koja je proglasila primirje 2011. godine.

- Potpuno smo svesni patnji i štete pričinjene svima. Prihvatamo potpunu odgovornost za posledice naše političke aktivnosti - rekli su predstavnici baskijskih zatvorenika (EPPK), među kojima su i osuđenici ETA, u saopštenju koje su poslali lokalnom listu "Gara".

ETA se smatra odgovornom za smrt više od 850 osoba u poslednjih 50 godina oružane borbe za nezavisnu državu na severu Španije i jugozapadu Francuske. Baskijska separatistička grupa je više puta u prošlosti kršila primirja, a najskoriji slučaj dogodio se 2006. godine, kada je izvela bombaški napad na aerodromu u Madridu, u kome su ubijene dve i povređene 52 osobe.

(Telegraf.rs / Tanjug)