Koji Srbi učestvuju u najvećoj aferi pranja novca u Rumuniji?

Vlasnik dve firme koje su oprale blizu devet miliona evra u rumunskoj mega-korupcionaškoj aferi pranja ukupno 35 miliona evra je – zatvorenik iz Zaječara koji sa svojih trideset godina ima 86 krivičnih prijava. Još dvojica Zaječaraca su vlasnici firmi umešanih u aferu

Od tri Zaječarca čije firme su oprale desetine miliona evra u aferi koja mesecima potresa Rumuniju, jedan je u zatvoru i ima problem sa drogom, drugi “nije cvećka” ali je daleko od milionera, a treći je tajanstveno odsutan. Ispostavilo se da su preuzimali ili osnivali firme za naknadu od hiljadu evra, a jedan od njih tvrdi i da mu je zloupotrebljen pasoš.

Novinari CINS-a i rumunske organizacije RISE Project, pronašli su u Zaječaru srpske vlasnike rumunskih kompanija koje su prale milione evra. Ni nalik ljudima koji uživaju u velikim količinama prljavog novca, zajedničko im je još samo što su iz istog kraja Zaječara – sa Belog Brega. Rumunska preduzeća su kasnije upotrebljena za pranje novca, daleko od Srbije, Zaječara i njihovih formalnih vlasnika.

Najveći slučaj pranja novca u Rumuniji ove godine okupio je zanimljive partnere. Član rumunske Vlade, Marsal Pavaleanu po kome je afera dobila naziv, dva poznata mafijaša i ćerka predsednika okružnog veća Prahova terete se da su sa saradnicima oprali 35 miliona evra. Rumunsko tužilaštvo istražuje desetine firmi, među kojima i fantomske kompanije čiji se vlasnici nalaze - s naše strane Dunava.

U javnosti poznata kao „slučaj Pavelanu”, korupcionaška afera u kojoj je oprano 35 miliona evra izazvala je pravi skandal u Rumuniji, čiji je mediji opisuju kao najgori takav slučaj ove godine. U aferi koja je dospela u javnost pre dva meseca (novembar 2013.) uhapšeno je šest osoba, među kojima su i bivši savetnik generalnog sekretarijata Vlade Rumunije, Marsel Pavaleanu, ali i poznati kontroverzni biznismen Razvan Alekse koji je između ostalog bio pod istragom i zbog sumnje da u Rumuniju uvozi toksični otpad.

U Zaječaru živi još jedna osoba čija je kompanija umešana u slučaj. Goran Prvucović, vlasnik firme Kadok Interprest, sa sedištem u Ploeštiju, nalazi se, poput Pavlovića i Đorđevića, na spisku lica protiv kojih se u Rumuniji vodi istraga.

Prema navodima tužilaštva, njegova kompanija Kadok Interprest, čija je osnovna delatnost „izgradnja stambenih i nestambenih objekata“, kupila je od različitih prodavaca robu za više od 12,6 miliona evra i vršila isporuke u vrednosti od 11,7 miliona. U stvarnosti, tvrdi rumunsko tužilaštvo, nikakva roba nije ni prodata ni kupljena.

(Telegraf.rs / Izvor: cins.rs / Ivana Jeremić i Milica Šarić)