Ko je u stvari kriv za izbijanje Prvog svetskog rata?

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. u Arhivu Srbije biće priređena izložba nepoznatih dokumenata Arhiva o ratu koji će uticati na novo sagledavanje odgovornosti za njegovo izbijanje

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić najavio je da će Arhiv povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. prirediti izložbu nepoznatih dokumenata Arhiva o ratu koja će istovremeno biti postavljena u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju.

U okviru posebnog programa koji će se sprovoditi od 2014. do 2019. planirano je i izdavanje zbirke, javnosti i stručnim krugovima, do sada nepoznatih dokumenata o Prvom svetskom ratu za koje se može očekivati da će izazvati pažnju međunarodne javnosti i uticati na novo sagledavanje pitanja odgovornosti za izbijanje rata.

Perišić je istakao da je 2013. godina bila za Arhiv Srbije jedna od uspešnijih, ali i najnapornijih. Kako je saopšteno, u protekloj godini Arhiv Srbije je priredio četiri izložbe, objavio pet izdanja, potpisao Protokol o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije.

Nastaviće se i saradnja sa Glavnom arhivskom upravom grada Moskve na publikovanju dokumenata o srpsko-ruskim društvenim, političkim i kulturnim vezama.

Prva tri toma zbornika dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva za period od 16. veka do 1917. godine objavljena su u prvoj fazi realizacije projekta. U drugoj fazi, planirano je da budu objavljena još dva toma za period od 1918. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)