Proevropski nacionalisti u Kijevu slave rođendan ukrajinskog naciste

Mišljenja Ukrajinaca o Stepanu Banderi oštro su podeljena - dok ga zapadni deo zemlje smatra borcem za slobodu, milioni stanovnika istočnog i jugoistočnog dela, misle da je on bio izdajnik u borbi Sovjetskog Saveza protiv okupacione nemačke vojske

Oko 15.000 ljudi, noseći zapaljene baklje, izašlo je danas na ulice Kijeva, kako bi odalo poštu nekadašnjem nacionalističkom lideru Stepanu Banderi, rođenom na današnji dan pre 105 godina.

Mišljenja Ukrajinaca o Banderi oštro su podeljena - dok ga zapadni deo zemlje smatra borcem za slobodu, milioni stanovnika istočnog i jugoistočnog dela, misle da je on bio izdajnik u borbi Sovjetskog Saveza protiv okupacione nemačke vojske.

Agencija AP podsetila je da se u Kijevu već više od mesec dana održavaju masovni protesti zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum s Evropskom unijom i okrene se jačanju veza s Rusijom.

AP dodaje da su i ukrajinski nacionalisti proevropski nastrojeni, ali da današnji skup nije bio povezan s protestima u centru grada.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)