SRBIJA NA KOMAD: Šta sve kupujemo pojedinačno, jer nemamo para za celo pakovanje?

Ugalj na kilo, drva na komad, lekovi na tablu, čak i rakija na čašicu, samo su neki proizvodi koje trgovci prodaju u malim količinama. A kako je kod vas?

Početak prodaje cigareta na komad u Beogradu poslednja je u nizu ekonomskih pojava koje oslikavaju katastrofalnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji i poražavajuću kupovnu moć naših građana.

Pre cigareta, mnogi trgovci su se dosetili i počeli da prodaju čitav asortiman proizvoda za koje kupci nemaju najčešće dovoljno novca.

U prodavnici ili pijaci, na trafici ili na bilo kom drugom mestu gde kupujete, pažnju privlače raspakovani proizvodi ispod kojih stoji jasno obaveštenje da se radi o ceni jednog komada, a ne celog pakovanja.

Trgovci na taj način povećavaju promet i uspevaju da prodaju ono što bi im stajalo na rafovima po nekoliko meseci. Kupci, na drugoj strani, uspevaju da dođu do proizvoda koji žele, a ne moraju da izdvajaju sumu novca koja im je prevelika i za koju bi mogli da kupe još nešto što im nedostaje.

Nekima možda izgleda neobično, nekima je neshvatljivo da ima onih koji kupuju komade hrane, a ne pakovanje, ali sumorna statistika pokazuje da je potrošačka korpa barem duplo veća od visine prosečne plate u Srbiji, pa se njeni građani sve češće odlučuju da uštede i na najosnovnijim proizvodima.

Foto: Telegraf

Tako u mnogim prodavnicama možemo naći topljeni sir koji se prodaje na komad, umesto pakovanja koje sadrži, u zavisnosti od proizvođača, od pet do osam "trouglića".

Na komad se prodaje i "mančmelou", koji u pakovanju ima šest slatkiša.

Vlasnici prodavnica sve češće otvaraju i porodična pakovanja toalet papira, pa se rolne prodaju na komad i koštaju od 20 do 30 dinara.

Žvake i bombone koje imaju omot redovno se vade iz pakovanja i služe prodavačicama da vraćaju kusur.

U perifernim delovima Beograda domišljati prodavci prodaju i rakiju i ostala žestoka pića u "unučićima", a ponegde i čašicama "odabranim mušterijama", jer za ceo litar malo ko ima para.

Prašak za pranje veša je takođe postao preskup za mnoge, pa se originalna pakovanja otvaraju i prodaje se na grame. U zavisnosti od prodavnica, pakovanja idu i do 200 grama, a postoje ona i od pola kilograma. Isti je slučaj i s deterdžentom, koji se iz kanistera od pet i deset litara presipaju u manje, pa se prodaju u pakovanjima od pola litra i jednog litra.

Na pijacama takođe ima odstupanja od redovne prodaje zbog manjka novca u džepovima mušterija, pa tako prodavci na tezgama prodaju na komad crni luk, šargarepu i krompir.

U apotekama građani sve više kupuju lekove koji su preskupi za običnog potrošača na "tablu" ili komad. Najčešće  se na ovaj način kupuje Koldreks i Fluimucil, dok se na tablu kupuje "Kafetin", "Strepsils", "Neoangin" i "Brufen". Hronični srčani bolesnici kupuju po jednu tabletu "enalaprila", a u istoj količini se uzimaju i lekovi za bolesti želuca, sedativi, antireumatici, kao i pojedine šumeće tablete.

Kriza se oseća i prilikom kupovine proizvoda u trafici. Zbog toga sve više prodavaca ima u ponudi pored plastičnih čaša i tanjira i kondome na komad koji se vade iz kutije i prodaju pojedinačno. Pored ovoga, u poslednje vreme vlada pomama za kupovinom rizli za motanje duvana na komad po ceni od pet dinara. Međutim, nekima to i ne odgovara, pa se u novobeogradskim blokovima može naići na natpis: "Zabranjena prodaja listića za motanje duvana na komad"!

Od namirnica koje se prodaju nestandarno vredi pomenuti i suhomesnate proizvode, koji se u pojedinim prodavnicama prodaju na 50 grama, u mesarama se može kupiti 100 grama mlevenog mesa, a na stovarištima ogreva počela je prodaja uglja na kilogram, kao i cepanica drveta na komad.

Kriza je po svemu sudeći sve veća, i ako se ovako nastavi, spisak proizvoda će se sve više proširivati. Iako podaci o nezaposlenosti govore da je ona smanjena u prethodnoj godini, to običnom građaninu malo znači jer se živi sve gore, i para ima sve manje.

Pozivamo vas da u komentarima navedete šta se u vašoj okolini prodaje na komad, gram, mililitar? Šta sve prodavci vade iz pakovanja i stavljaju na rafove kako bi lakše roba našla kupca u vašem komšiluku? Ukažite na preskupe proizvode o kojima možete samo da maštate, a ne možete da ih kupite. Para je malo, a prodavnice su prepune, šta vama i vašoj porodici najviše nedostaje?

(Telegraf.rs)