PROGNOZA ZA JANUAR: Snega ni na vidiku!

Temperature će u januaru mahom biti oko ili iznad 10 stepeni Celzijusovih. Nagoveštaj snega očekuje se tek krajem meseca

Iako je početkom januara najavljeno da će snega ove zime, ipak, biti, ispostavilo se da se to najverovatnije neće desiti do kraja januara. Kako kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, oni koji vole sneg, "načekaće se" dok on padne.

Kako objašnjavaju u ovoj instituciji, razvoj vremena se menja čak i u roku od nekoliko sati, i nemoguće je precizno predvideti kada će pasti sneg i u kojim količinama.

- Oni koji žive u nižim predelima "načekaće" se dok padne sneg. Prema poslednjim dobijenim podacima, oko 15. januara očekuje se blago naoblačenje. Nakon toga, do 20. januara, očekuje se razvedravanje i porast temperature. Čak se, od 18. do 21. januara u Beogradu očekuju temeprature od 10 do 14 stepeni Celzijusovih - kaže Branko Bijelić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ipak, nekarakteristično visoke temperature neće obeležiti ceo januar. Biće i zahlađenja, ali snega "ni za lek". Sneg se može očekivati na Kopaoniku i to tek oko 21. januara.

- Blagi pad temerature se očekuje od 23. januara, ali će i tada najviše dnevne temperature biti u plusu. Nešto niže temeprature očekuju se od 23. do 27. januara, ali i tada najviša dnevna temperatura biće od 3 do 6 stepeni Celzijusovih - dodaje Bijelić.

I Nedeljko Todorović, meteorolog, potvrdio je da su dugoročne prognoze osetljive, zato što ne postoji pouzdana metodologija kojom bi moglo da se garantuje kakvo nas vreme očekuje. On je istakao i da toplije zime "nisu neobične" i da smo slično vreme imali i prethodne dve zime.

Prema predviđanjima meteorološkog sajta accuweather.com, sneg se očekuje tek oko 30. januara. Do tada, što se tiče padavina, samo kiša, a dnevne temperature biće praktično prolećne.

(Marija Stojanović)