SAD i Velika Britanija ukidaju podršku Siriji?

Zemlje su otvoreno najavile lišavanje podrške ukoliko se Sirija ne pojavi na mirovnoj konferenciji u Ženevi

Neimenovani predstavnik sirijske opozicije u Londonu izjavio je da su im SAD i Velika Britanija otvoreno najavile lišavanje podrške, ukoliko se ne pojave na mirovnoj konferenciji u Ženevi, prenose BBC i Gardijan.

Prema navodima portparolke Stejt dipartmenta, Dženifer Psaki, SAD su demantovale su ovu informaciju. Ona je prenela mišljenje državnog sekretara, Džona Kerija, koji smatra da je u interesu sirijskog naroda da pošalje delegaciju na ovu konferenciju.

Koalicija sirijske opozicije, podeljena po tom pitanju, u petak treba da odluči da li će ići u Ženevu na mirovnu konferenciju.

Kako prenosi BBC, predstavnik opozicije rekao je da Vašington i London nemaju drugi izbor, nego da pričaju sa opozicijom. Prema njegovim rečima, oni s jedne strane imaju surovog diktatora koji je koristio hemijsko oružje i s druge strane Al Kaidu.

- Francuska nam kaže da idemo, ali da su s nama bez obzira na našu odluku. Takav stav imaju i Saudijska Arabija i Turska - dodao je predstavnik.

Šefovi diplomatija Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Egipta, Jordana, SAD-a i Turske u nedelju na sastanku u Parizu pozvali su predsednika sirijske koalicije Ahmada Džarbu da pošalje delegaciju u Švajcarsku.

(Telegraf.rs / Beta)