Mesto nastavnika kupuje se za 1.000 evra

- Gotovo svakodnevno dobijamo prijave o nezakonitom zapošljavanju i prodaji radnih mesta. One se uglavnom odnose na vrtiće i škole u manjim mestima u Srbiji gde su lokalne vlasti dovele svoje ljude na čelo ovih ustanova - kaže načelnik republičke prosvetne inspekcije

U cilju suzbijanja kupovine radnih mesta, koje je neverovatno uzelo maha, nedavno je formiran Tim za borbu protiv korupcije u prosveti, piše Blic.

- Gotovo svakodnevno dobijamo prijave o nezakonitom zapošljavanju i prodaji radnih mesta. One se uglavnom odnose na vrtiće i škole u manjim mestima u Srbiji gde su lokalne vlasti dovele svoje ljude na čelo ovih ustanova. Ne bih spekulisao o ciframa, ali se radi i o iznosima manjim od hiljadu evra - priča Načelnik republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Tim za borbu protiv korupcije u prosveti formiran je krajem prošle godin, a svoj drugi sastanak održaće 24. januara. Tmušić je jedan od članova ovog tima.

- Na prvom sastanku označili smo ključne probleme,a to su nezakonito zapošljavanje, prodaja radnih mesta i ispita, nezakonito izdavanje prostora. Formirane su i dve radne grupe od kojih je jedna zadužena za izradu zakona o prosvetnoj inspekciji koji će pomoći da budemo efikasniji. Plan je, recimo, da svi veliki centri imaju republičkog inspektora koji neće zavisiti od lokalne samouprave, kao što je sada slučaj s opštinskim i gradskim inspektorima - kaže Tmušić.

On je dodao i da će se u borbu protiv prodaje radnih mesta uključiti i policija.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)