Srpski radnici iz Sočija idu kući, ali dužni svima

„Er Srbija" u utorak u 15 časova leti po prevarene srpske građevinare, a da i dalje nisu rešena dva glavna problema: hoće li uopšte radnici biti isplaćeni i ko će im dati novac za kupovinu karata za povratak

Gradilište u Sočiju do 25. januara moraju da napuste svi Srbi koji nemaju radne vize. Sve strane radnike koji nisu imali uredne radne dozvole sa gradilišta u Sočiju „počistila" je Federalna služba bezbednosti pre početka Olimpijade.

Napornim radom naših diplomata, svim srpskim radnicima u Sočiju u ponedeljak su vraćeni pasoši i oni mogu da idu kući. Glavni cilj domaćina je da srpski radnici što pre odu, pa se mogu vratiti i oni koji su već kažnjeni, kao i oni kojima sudije tek treba da odmere što su prekršili ruski zakon.

Er Srbija" u utorak u 15 časova leti po prevarene srpske građevinare. Ipak, nisu rešena dva glavna problema: hoće li uopšte radnici biti isplaćeni i ko će im dati novac za kupovinu karata za povratak.

Više od sto radnika, 37 Srba koji su bili u pritvoru, ali i 35 radnika beogradskog „Ratka Mitrovića", imalo je probleme, pa neki od njih nisu dobijali hranu.

Nosioci poslova bile se u „Olimpstroj" i „Ruske železnice", a firme koje su radile kao podizvođači angažovale su naše radnike, među kojima je bilo podosta onih koji su u Rusiju dolazili kao turisti da bi već sutradan uzeli građevinske alatke.

Migraciona služba tim firmama gledala kroz prste i tolerisala što Srbi rade bez dozvola. Naši građevinari nastradali su tek kad je Federalna služba bezbednosti dobila zadatak da pre dolaska gostiju i organizatora Olimpijskih igara u Sočiju „raščiste teren".

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)