PRVOG DANA PREGOVORA SA EU: Hrvatska traži da Srbija plati ratnu odštetu!

- U tom kontekstu važno je da se poštuju i drugi sporazumi koji podstiču dobrosusedsku saradnju. U kojoj će meri Europska komisija naglasiti važnost poštovanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom - upitao je hrvatski zastupnik u EP

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier već prvog dana pristupnih pregovora Srbije i EU, postavio je pitanje evropskom komesaru za proširenje Stefanu Fileu o plaćanja ratne odštete Srbije Hrvatskoj.

Stier se redovnom procedurom Evropskog parlamenta obratio Fileu i pozvao na njegovo prošlonedeljno obraćanje parlamentu kada je istakao važnost sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i njegove dalje primene.

- U tom kontekstu važno je da se poštuju i drugi sporazumi koji podstiču dobrosusedsku saradnju. U kojoj će meri Europska komisija naglasiti važnost poštovanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom 1996. godine, s posebnim naglaskom na primeni člana 7 - upitao je Stier.

Član 7 traži doslednu i celovitu primenu Erdutskog sporazuma o hrvatskom podunavlju, a govori i o povratku izbeglica, imovini i aboliciji. Takođe, navodi se da u roku od šest meseci od stupanja na snagu Sporazuma ugovorne strane, Hrvatska i Srbija, sklope Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu.

(Telegraf.rs)