Ukrajinski parlament nudi amnestiju demonstrantima

Nacrt zakona predviđa amnestiju za sve ljude koji su učestvovali u neredima za vreme antivladinih demonstracija u Ukrajini, osim onih koji su počinili teška nedela, ukoliko napuste zgrade koje su zauzeli

Ukrajinski parlament usvojio je meru kojom se nudi amnestija uhapšenim demonstrantima ukoliko učesnici protesta napuste veći deo zgrada koje su zauzeli.

Kako javlja AP, ova mera je usvojena nakon gotovo 12 sati pregovora i debate, a nisu je podržale opozicione partije koje organizuju proteste.

Nacrt zakona o amnestiji predložio je poslanik vladajuće Partije regiona Jurij Mirošničenko, izaslanik predsednika Viktora Janukoviča u ukrajinskom parlamentu (Vrhovna rada), podsetio je Itar - Tass.

Parlament je izglasao nacrt zakona sa 232 glasa "za", a bilo je potrebno 226 glasova. Nacrt predviđa amnestiju za sve ljude koji su učestvovali u neredima za vreme masovnih antivladinih demonstracija u Ukrajini, osim onih koji su počinili teška nedela.

U dokumentu se kaže da demonstranti treba da napuste državne zgrade koje su zauzeli u Kijevu i drugim oblastima zemlje i to u roku od 15 dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)