Bosancima potrebno 157 godina da bi bili kao EU

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod deset odsto ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Sa skromnim rastom od jedan odsto, BiH će biti potrebno čak vek i po da bi dostigla razvojni nivo zemalja Evropske unije,

Sa skromnim privrednim rastom od jedan odsto, BiH će biti potrebno čak 157 godina da bi dostigla razvojni nivo zemalja Evropske unije, pokazalo je istraživanje ekonomskih stručnjaka iz BIH i regiona.

Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u magazinu "Nauka, tehnologija i razvoj", došli su do podataka da su Srbiji za privredni pomak potrebne 24 godine manje nego BiH, a Hrvatskoj ukupno 64 godine, piše banjalučki "Glas Srpske"

- Poslednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sistema - političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacionog - izuzetno loše i zato je potrebno napustiti dosadašnji tranzicioni put i pronaći novi model - rekla je Drakulićeva.

Ista situacija je i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, pa se i u njima mora tražiti način da se razvojni nivo približi Evropi i izađe s periferije, kaže ona.

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod deset odsto ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

- Privredni rast u BiH, koji bi bio manji od deset odsto, nedovoljan je da uopšte govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomski nivo zapadnih zemalja - istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

(Telegraf.rs / Tanjug)