Preticanje u zaustavnoj traci kažnjava se sa 120.000 dinara!

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja povećane su kazne za "neposlušne" vozače na 15 dana zatvora i 14 kaznenih poena, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić

Krećete se u zaustavnoj traci na autoputu, pa još pretičete? OK, ali u tom slučaju budite svesni da rizikujete da vam saobraćajna policija iz džepa na licu mesta istera 120.000 dinara, da vas kazne dodavanjem 14 kaznenih poena, a moguće je i da na 15 dana zaglavite zatvor!

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju u primeni je tek dve godine, a već je pretrpeo dve izmene kojima se strožije kažnjava zloupotreba "žute trake" na autoputu. Povod za ovakav potez čelnika MUP-a je nesavesna vožnja i sve veći broj nesreća zahvaljujući nepoštovanju saobraćajnih pravila.

U policiji apeluju da zaustavna traka mora biti sve vreme raščišćena, kako bi vozila MUP-a, hitne pomoći ili vatrogasne službe mogla da se probiju do mesta nesreće. Samo u poslednjih nekoliko meseci moglo je biti spašeno više ljudskih života da je ovo pravilo poštovano. Namerno ili ne, vozači koji su u zaustavnoj traci u koloni čekali da se odblokira put, koštali su života neke od povređenih!

(A. P.)