Korupcija košta EU 120 milijardi evra

Nijedna zemlja članica EU nije pošteđena korupcije, iako situacija varira od zemlje do zemlje. U nekim zemljama sistemi javnih nabavki podložni prevarama, dok je u drugima problematično finansiranje stranaka, navodi se u izveštaju Evropske komisije

Korupcija, zloupotreba vlasti radi lične koristi, košta godišnje 28 zemalja EU oko 120 milijardi evra, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK).

Nijedna zemlja članica EU nije pošteđena korupcije, iako situacija varira od zemlje do zemlje, dodaje se u izveštaju.

- Korupcija podriva poverenja građana u demokratske institucije i pravnu državu, uništava ekonomiju i lišava državu neophodnih poreskih prihoda - objašnjava evropski komesar unutrašnjih poslova EU, Sesil Malmstrom.

Ona je napomenula da je komisija prvi put sastavila ovakav izveštaj koji obuhvata i preporuke za suzbijanje korupcije.

Malmstrom je rekla da su u nekim zemljama sistemi javnih nabavki podložni prevarama, dok je u drugima problematično finansiranje stranaka, te da su teško pogođena opštinska tela. U pojedinim državama pacijenti moraju da plaćaju mito za adekvatnu medicinsku brigu.

Studija obuhvata dve velike ankete, koje su pokazale da tri četvrtine građana EU smatraju da je korupcija raširena u njihovim zemljama. Četiri od deset anketiranih preduzeća opisala su korupciju kao prepreku za poslovanje u Evropi.

(Telegraf.rs / Tanjug)