DOK SE NE DONESE ZAKON: Duplo plaćamo javne servise!

Za javne servise izdvajaćemo i kroz porez i kroz TV pretplatu. Dvostruko finansiranje trebalo je da bude rešeno tokom ovog meseca donošenjem Zakona o javnim servisima i poništavanjem naplata pretplate

Raspisivanje izbora odužilo je usvajanje zakona kojim će biti ukinuta TV pretplata, a na snagu je stupila Vladina uredba kojom će RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiti 7,5 milijardi dinara.

Za javne servise izdvajaćemo i kroz porez i kroz TV pretplatu. Dvostruko finansiranje trebalo je da bude rešeno tokom ovog meseca donošenjem Zakona o javnim servisima i poništavanjem naplata pretplate, predviđenim sadašnjim Zakonom o radiodifuziji.

Zbog raspisivanja vanrednih izbora procedura će se odužiti, pa će RTS biti skinut sa računa za struju, u najboljem slučaju, u maju, kada dobijemo novu Narodnu skupštinu, pišu Novosti.

- Ne bih prejudicirao. Zakon je još u fazi nacrta i dat je na mišljenje resornim ministarstvima. Moraćemo da sačekamo novi skupštinski saziv. Još nije definisano da li će budući zakon sadržati model po kome će javni servisi biti finansirani - kaže Saša Mirković, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije.

(Telegraf.rs)