NOVI PROTEST: Počelo okupljanje građana ispred Predsedništva BiH (FOTO)

Zahtevi učesnika protesta su isti - ostavka Vlade Federacije BiH i kantonalnih premijera. Građani su zapretili radikalizacijom protesta, ukoliko federalna vlada danas ne podnese ostavke

Ispred Predsedništva BiH u Sarajevu, kako je i bilo najavljeno, ponovo se okupljaju građani koji sedmi dan, u više gradova Federacije BiH, protestuju nezadovoljni životnim standardom i političkim elitama na svim nivoima vlasti.

Njihovi zahtevi su isti, a osnovni je ostavka Vlade Federacije BiH i kantonalnih premijera. U pet od 10 kantona, koliko ih je u Federaciji BiH, premijeri su već podneli ostavke, a tuzlanska Skupština je već potvrdila ostavku predsednika kantonalne vlade Seada Čauševića, koji je prvi podneo ostavku, prenose bosanski mediji.

Građani, između ostalog, traže i ukidanje kantona u Federaciji BiH, povećanje penzija, zapošljavanje nezaposlenih i ukidanje rada na crno.

Za razliku od prethodnih dana zgrada Predsedništva BiH, koja je u petak gorela, zaštićena je metalnom ogradom, a saobraćaj u toj ulici je obustavljen.

Inače, tokom protesta u Sarajevu neće raditi pojedine škole, dok će u školama koje organizuju nastavu, odluke o tome da li će ona biti nastavljena, donositi direktori.

I dok se na ulicama Sarajeva i drugih gradova pripremaju nove demonstracije, federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je ministra bezbednosti i lidera SBB-a Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Mirni protest održava se i u Mostaru gde su građani izneli jedan zanimliv transparent.

Inače, građani su zapretili radikalizacijom protesta, ukoliko federalna vlada danas ne podnese ostavke.

(Telegraf.rs / Tanjug)