Ugroženi srpski sveštenici, demonstranti upali u manastir

Demonstranti su upali u prvi deo manastrirskog kompleksa u KIjevu, a dva srpska monaha sa ostalim sveštenstvom se nalaze u drugom delu i za sada su dobro

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, javio je RTS.

Demonstranti su upali u prvi deo manastrirskog kompleksa, a dva srpska monaha sa ostalim sveštenstvom se nalaze u drugom delu. Oni su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Ušli su u prvi deo lavre, odnosno manastirskog kompleksa i još nisu došli do drugog dela u kojem živi monaštvo, među kojima i dvojica bogoslova iz Srbije.

Ambasada Srbije u Kijevu je u kontaktu sa njima i oni kažu da su dobro.

Ipak, u lavri vlada prilična panika zbog toga što su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni i žele lavru da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da se srpski državljani nalaze u potencijalnoj opasnosti.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

(Telegraf.rs)