Ekonomista Mahmut Bušatlija se vratio pravoslavlju

- Vratio sam se korenima nakon pet vekova, koliko dugo smo bili islamizirana porodica. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gde smo ranije pripadali - izjavio je Mahmut Bušatlija

Ugledni beogradski ekonomista Mahmut Bušatlija, potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije, nakon 500 godina koje je njegova porodica provela u islamskoj veri, vratio se pravoslavlju.

- Vratio sam se korenima nakon pet vekova, koliko dugo smo bili islamizirana porodica. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gde smo ranije pripadali - izjavio je za Vesti Bušatlija, jedan od najcenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dr Bušatija je na krštenju dobio ime Stanko, u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenjeje obavio arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović, sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, a nakon krštenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.

- Ceo čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariske komune, čija je ideja slična hrišćanstvu – kaže dr Bušatlija.

Mitropolit Amfilohije je podsetio da je Stanko Crnojević pre pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.

- Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji – rekao je Amfilohije.

(Telegraf.rs)