ČEKA LI NAS APOKALIPSA? Meteorolozi najavljuju da će zime nestati! (FOTO)

Toplotni talasi su sve češći i duži. Do sada ih je bilo 2-4 godišnje, a sad ih ima 4-6 s produženim trajanjem od prosečnih 6 dana na 8-10 dana. Dalji porast temperature vazduha i izraženo smanjenje padavina tokom leta imalo bi negativne posledice na poljoprivrednu proizvodnju, zdravlje ljudi

Visoke tepmerature preko 40 stepeni, najtoplije leto bez kapi kiše i potpuni nestanak zime, prognoza je koja se sve češće čuje za 2014. godinu. Na ovo se može dodati i predviđanje da će svet do kraja ovog veka biti topliji za četiri stepena Celzijusa, kao i da će to izazvati talase ekstremnih vrućina, snažne oluje i podizanja nivoa mora.

Prognoze koje se tiču Srbije različite su, pa ;ak i oprečne. Dok pojedini prognostičari i stručnjaci smatraju da nema razloga za strah i da se naša klima neće menjati, drugi veruju da se klimatske promene koje su započele ne mogu zaustaviti.

U jednome se slažu - očekuje nas toplo leto, s temperaturama iznad uobičajenih. Suše neće biti, jer će najtoplije godišnje doba, kao i prethodne godine, biti s puno padavina.

Što se tiče dugoročne prognoze, tu su mišljenja različita.

Načelnik Odeljenja za klimatske prognoze, informisanje i obuku Republličkog hidrometeorološkog zavoda Jasminka Smailagić kaže da je u našem regionu evidentno smanjenje količine padavina i da je to trend poslednjih 50 godina, koji se posebno ispoljava leti. Ona ističe i da postoji trend porasta temperature vazduha, a duži sušni periodi su praćeni intenzivnim izlučivanjem padavina.

- Toplotni talasi su sve češći i duži. Do sada ih je bilo 2 do 4 godišnje, a sada ih ima 4 do 6 s produženim trajanjem od prosečnih 6 dana na 8 do 10 dana. Dalji porast temperature vazduha i izraženo smanjenje padavina tokom leta, kao i smanjenje broja dana sa snegom i snežnim pokrivačem, uz povećanu učestalost i intezitet suša, olujnih nepogoda, poplava, uslova pogodnih za pojavu šumskih požara i drugih ekstremnih pojava, imalo bi negativne posledice na poljoprivrednu proizvodnju, vodosnabdevanje, hidroenergetski potencijal, šumske i druge ekosisteme, zdravlje ljudi... - smatra Smailagić.

Ona objašnjava i da projekcije pokazuju da će buduća klima biti značajno različita od današnje. Klimatske promene uslovile bi pomeranje klimatskih zona prema severnim geografskim širinama i prema većoj nadmorskoj visini.

Tako bi se, prema nekim projekcijama, klimatske osobine karakteristične za područje Grčke pomerale prema severu, tako da bi u našoj zemlji i u okruženju bio tip suvlje i toplije severnomediteranske klime. Takvi klimatski uslovi bi za mnoge delatnosti bili nepovoljniji u odnosu na sadašnje.

S druge strane, prof. dr Milivoj Gavrilov koji predaje Teoriju prirodnih katastrofa na Univerzitetu u Novom Sadu iskazuje određene sumnje vezane za ovakve prognoze.

- Istraživanje plodnosti zemljišta u Vojvodini, u kome sam učestvovao, pokazalo je da u poslednjih 50 godina nije bilo klimatskih promena. Takođe, ukoliko bi se dogodilo da se temperatura poveća za četiri stepena, pa to bi značilo da ćemo svi biti u "loncu". Takve situacije nisu zabeležene u prošlosti i ja sam kritički nastrojen pogotovo zbog toga što su u pitanju prognoze - navodi Gavrilov.

Što se tiče bliže prognoze za bližu budućnost, odnosno narednih nekoliko godina, prognostičar Nedeljko Todorović kaže da nikakve "apokalipse" neće biti.

- Očekuje nas malo toplije leto nego što je bilo prethodne godine, s nekoliko vrelih dana. Ono što treba napomenuti jeste da se topla leta dešavaju u ciklusima i da smo mi pri kraju toplog ciklusa. Topla leta će u narednim godinama biti sve ređa - smatra Todorović.

(M. B.)