Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova?!

- Kako stvari trenutno stoje - Srbija neće biti obavezna da prizna nezavinost Kosova, jer kao što znate odluke u EU se donose konsenzusom, a imamo pet država-članica EU koje ne priznaju sadašnji status Kosova - rekao je ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulides

Ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulidis smatra da Srbija na kraju pristupnih pregovora sa EU neće morati da prizna nezavisnost Kosova, jer to nije učinilo ni pet država Unije.

- Kako stvari trenutno stoje - Srbija neće biti obavezna da prizna nezavinost Kosova, jer kao što znate odluke u EU se donose konsenzusom, a imamo pet država-članica EU koje ne priznaju sadašnji status Kosova - rekao je Kasulidis za Tanjug.

On je ipak dodao da je sada suviše rano govoriti o tome šta će biti na kraju pregovaračkog procesa.

Kipar je jedna od pet država-članica EU.

On je podsetio da je međunarodna zajednica pozdravila Briselski sporazum, za čije je postizanje, kako je rekao, bilo potrebno pokazati dosta hrabrosti i državničkog umeća.

- Taj sporazum je omogućio Srbiji da ispuni kriterijume kako bi otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom, dok je Kosovo istovremeno počelo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - dodao je on.

Upitan da prokomentariše novi razvoj događaja na Kipru gde su lideri Grka i Turaka dogovorili da će težiti stvaranju (jedinstvene) federacije sačinjene od dve zone, i da li se između kiparskog i kosovskog pitanja može povući paralela odgovorio je:

- Odavno smo odlučili i to je sada dogovoreno da budućnost Kipra leži u federaciji sastavljenoj od dve zone, ali jedinstvenoj državi sa jednim suverenitetom, držvaljanstvom. Međutim, ne mogu se praviti poređenja sa Kosovom, nijedan problem nije isti - rekao je Kasulidis.

Posle turske invazije 1974. godine Kipar je podeljen na severni deo pod turskom okupacijom, i južni pod konrolom vlade Republike Kipar. Republika Kipar je od 2004. godine članica EU, ali je u delu ostrva pod turskom okupacijom aki kominiter (tekovine EU) suspendovan i biće primenjen kada bude pronađeno rešenje za kiparski problem.

Sam Kasulidis bio je aktivno uključen u proces pristupnih pregovora, napisao je i knjigu "Kipar-EU: Pristupni proces kojem sam bio svedok".

- Pogledajte kako smo mi prošli kroz taj proces kada smo postali zemlja-kandidat, a paralelno smo imali problem sa okupacijom dela ostrva. Ono što je sada potrebno jeste da Srbija bude dobro pripremljena i da njena kandidatura u trentku odluke o članstvu bude takva da ne može biti odbijena - istakao je on glavnu poruku srpskim vlastima na putu ka EU.

Kada je reč o srpsko-kiparskim odnosima, Kasulidis ih ocenjuje kao "odlične" imajući u vidu kulturne, tradicionalne, istorijske i veze zasnovane na veri.

- Radimo zajedno, a Kipar će pružati pomoć Srbiji na putu pristupanja EU - rekao je on.

Kasulidis je dodao da je već postignut veliki broj sporazuma između dve zemlje, a da će neki tek biti potpisani.

- Uveli smo održavanje zajedničkih konferencija dve vlade. Jedna konferencija je već bila održana u Beogradu, a do kraja godine bi trebalo da bude održan ministarski sastanak na Kipru - dodao je kiparski ministar spoljnih poslova.

Kasulidis je prošlog ponedeljka boravio u poseti Beogradu, kada je razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)