RAT NA POMOLU: Ukrajina u stanju borbene gotovosti

- Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu - rekao je novi premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk novinarima, izrazivši ubeđenje da Rusija neće izvesti intervenciju

Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

Posle tročasovnog sastanka sa šefovima bezbednosnih i vojnih službi, Turčinov je, u televizijskom obraćanju, rekao da nema opravdanja, niti osnove za "rusku agresiju na njegovu zemlju", preneo je Rojters.

U glavnom gradu krima Simferopolju čuli su se hici iz automatskog oružja, najverovatnije kalašnjikova. Ne zna se ko je i zašto otvorio vatru.

Turčinov je kazao da je naložio da se oružane snage stave u stanje borbene gotovosti i da je Ukrajina pojačala bezbednost oko nuklearnih postrojenja i aerodroma, preneo je AFP.

Tokom zajedničkog obraćanja, Jacenjuk je rekao da je, u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, pozvao Rusiju da vrati svoje trupe u bazu na Krimu i pozvao Moskvu na razgovore, kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu.

- Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu - rekao je Jacenjuk novinarima, izrazivši ubeđenje da Rusija neće izvesti intervenciju.

Savet Federacije Rusije odobrio je danas zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu, a Savet bezbednosti UN sastao se večeras radi hitnih konsultacija povodom krize u Ukrajini, dok će šefovi diplomatija EU u ponedeljak održati vanredni sastanak.

(Telegraf.rs / Tanjug)