DA LI VAM NEDOSTAJE: Nemačka marka još živi u Srbiji!

Na kursnoj listi NBS marka je i dalje u opticaju i prema srednjem kursu vredi 59, 29 dinara. Postoji oko 13 milijardi nemačkih maraka koje nisu zamenjene za evro

Nemačka marka nije zvanična valuta više od decenije. Evro je 2002. zamenio marku, a ova, za građane Srbije dobro poznata valuta, i danas je na zvaničnoj listi Narodne banke Srbije!

Nemačka marka, skraćeno DM, bivša je zvanična valuta zapadne Nemačke, kao i ujedinjene Nemačke u periodu od 1990. do usvajanja evra. Nemačka marka je prvi put izdavana za vreme savezničke okupacije Nemačke 1948. kad je zamenila rajhsmarku.

U Srbiji se decenijama sve merilo i ravnalo prema "100 maraka". Kad rođaci udele tu novčanicu, sreći nije bilo kraja. Za nju su mogle da se kupe vrhunske italijanske cipele, više majica, pantalone i da pretekne za jedan fin ručak.

Malo je poznato i da putnike u drumskom saobraćaju u Srbiji štite zastareli propisi koji naknadu za izgubljeni kofer izražavaju i dalje u markama. Tako putnik koji ostane bez prtljaga u autobusu može da dobije odštetu, u zavisnosti od toga kako je prevoznik razumeo važeće propise.

Nekim građanima su stizala rešenja o naknadi štete po zakonu iz 1995. u kome su naknade još izražene, verovali ili ne - u markama.

Na kursnoj listi NBS marka je i dalje u opticaju i prema srednjem kursu vredi 59, 29 dinara. U NBS su to objasnili "potrebom valuta", odnosno vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

Nemačku marku i ostale bivše nacionalne valute zemalja članica evrozone moguće je zameniti za evro samo u matičnim centralnim bankama. Propisi u našoj zemlji dozvoljavaju da banke i ovlašćeni menjači otkupljuju i strani novac ovih 11 zemalja koje se kotiraju na zvaničnoj kursnoj listi, i to za - dinare. Međutim, ovakve transakcije davno nisu zabeležene.

Iako je pre više od deset godina nemačka marka prestala da bude zvanično platežno sredstvo u Nemačkoj, nema sumnje da i danas mnogi žale za njom.

Mediji su pre nekoliko godina pisali kako je u Berlinu kod jednog uličnog prodavca na štandu pisalo: "Možete platiti i nemačkom markom", koji je smatrao da kod građana još uvek postoji velika količina nemačkih maraka i da se na tome može dobro zaraditi.

Prema podacima iz 2012. godine, postoji oko 13 milijardi nemačkih maraka koje nisu zamenjene za evro.

Ekonomski stručnjaci širom planete polemisali su o tome da li treba vratiti DM i šta bi se u tom slučaju desilo.

Došlo se do zaključka da bi mnogi odmah menjali evro u DM, kao što se to činilo na Balkanu krajem osamdesetih s dinarima. Procenjeno je da bi DM doživela sudbinu švajcarskog franka.

(N. Sekulić)