Izložba o Đorđu Stanojeviću, rektoru koji je osvetlio Beograd (FOTO)

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" predstaviće za Dan državnosti virtuelnu izložbu "Đorđe Stanojević - rektor koji je osvetlio Beograd" posvećenu pioniru elektrifikacije Srbije, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" iz Beograda u okviru ciklusa izložbi "Oni su gradili Srbiju" svake godine za Dan državnosti domaćoj i svetskoj javnosti putem Interneta predstavlja izložbe koje svedoče o životu i delima onih koji su dali značajan doprinos izgradnji Srbije.

"Virtuelna izložba Đorđe Stanojević- rektor koji je osvetlio Beograd" predstavlja celovit skup digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću (1858–1921), rektoru Univerziteta u Beogradu, pioniru elektrifikacije Srbije, zahvaljujući kome je Beograd 1893. bio jedan od prvih gradova na svetu sa javnim električnim osvetljenjem.

Dvojezična izložba, na srpskom i engleskom jeziku (planira se i prevod na ruski), domaćoj i svetskoj javnosti prezentuje i digitalizovane kopije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke pravi biseri našeg kulturnog nasleđa.

Virtuelna izložba prezentuje sveobuhvatnu kolekciju digitalnih materijala o Đorđu Stanojeviću. Posetioci izložbe će moći da pregledaju anotiranu Internet bibliografiju koja objedinjuje sve sadržaje trenutno dostupne putem Interneta i izabranu bibliografiju štampanih materijala, knjiga i članaka, dostupnim u bibliotekama u Srbiji.

Na izložbi će biti predstavljne digitalizovane verzije knjiga Đorđa Stanojevića, od kojih su neke, do sada manje poznate široj javnosti, pravi biseri kulturnog i naučnog nasleđa Srbije. 

Đorđe Stanojević bio je rektor Univerziteta u Beogradu u jednom od najslavnijih i najtežih perioda njegovog postojanja, od 1913. do 1921. godine.

Veliki prijatelj Nikole Tesle, organizovao je njegovu jedinu posetu Beogradu. Zaslužan je za izgradnju prve hidrocentrale u Srbiji, samo pet godina posle izgradnje one na Nijagarinim vodopadima, kao i uvođenje javnog električnog osvetljenja i električne struje u Beograd.

On je i prvi srpski astrofizičar, prvi pisac modernih univerzitetskih udžbenika iz fizike, autor prve fotografije u boji kod nas,autor naše prve knjige o vazduhoplovstvu, čovek koji je u Srbiji ostvario prvu radio-emisiju i prvi rendgenski snimak.

(Telegraf.rs)