KRSTIĆ: Poslednja šansa za ekonomski oporavak

- Nastupajući izbori pružaju poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlošću i vratimo sebi svoju budućnost - izjavio je ministar finansija

Ministar finansija Lazar Krstić poručio da nastupajući izbori pružaju poslednju, ali realnu priliku za ostvarenje ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

- Od toga koliko ćemo biti hrabri i odlučni i šta ćemo učiniti u toku nekoliko meseci posle 16. marta zavisi da li ćemo iskoristiti poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlošću i vratimo sebi svoju budućnost - rekao je Krstić.

U izlaganju na "Kopaonik biznis forumu", Krstić je među ciljevima naveo svođenje deficita do 2017. godine na da do tri odsto BDP-a, odgovornu fiskalnu politiku koja bi, kako je istakao, za nekoliko godina stvorila prostor za relaksiraniju monetarnu politiku, što bi bio zajamac za privredni razvoj, kao i smanjenje uloge države u privredi.

Kao četiri uslova za ostvarenje tih ciljeva, Krstić je naveo jedinstvenu politiku vlade koja bi se koodrinisano sprovodila u svim resorima, bez obzira na partijsku pripadnost, potom stručnost, radikalnu dekolektivizaciju odgovornosti, "jer ne može država da bude kriva za sve", kao i sprečavanje da se preko državnih funkcija ostvaruje lična korist.

- Nastupajući izbori zbog unutrašnje političkih konstelacija po prvi put u poslednjih 25 godina pružaju prilika da se ovakva politička klima ostvari i geoopolitička situacija nam nikada nije bila naklonjenija - istakao je Krstić.

"Rebalans budžeta posle izbora"

Ministar finansija je izjavio je da će posle parlamentarnih izbora uslediti rebalans budžeta za ovu godinu i najavio da Srbija do 2017. mora da izvrši fiskalnu konsolidaciju i smanji deficit budžeta na dva do tri odsto BDP-a.

Krstić je rekao da će fiskalna konsolidacija biti urađena na najbolji način koji će stimulisati privredu, sa najmanje socijalnih troškova.

- To je jedna od tema razgovora sa Misijom MMF-a sa kojom se vode razgovori na tehničkom nivou - rekao je Krstić i napomenuo da je za Srbiju važan novi aranžman sa Fondom, kako bi privukli investitore.

MMF je, dolaskom na razgovore u jeku predizborne kampanje, pokazao respekt prema Srbiji kao državi, naglasio je Krstić.

(Telegraf.rs / Tanjug)