NEPRAVDA, PA TO TI JE: Srbiju tužio 94.561 građanin!

Otkako je Upravni sud počeo sa radom, državnu upravu, lokalnu samoupravu, javno preduzeće ili vladinu agenciju tužio ukupno 94.561 građanin, od čega je 43.623 tužbi odbijeno i odbačeno

Za četiri godine, otkako je Upravni sud počeo s radom, državu je tužio 94.561 građanin! Beogradski advokat Sava Anđelković ističe da upravni sporovi u civilizovanim zemljama građanima služe za ostvarivanje njihovih građanskih prava, dok su u Srbiji isključivo u ulozi zaštitnika državnog aparata, piše list "Alo". Naime, iako je Upravni sud osnovan u cilju kontrole rada upravnih organa, praksa je pokazala da se svaka druga tužba odbaci, jer je prema podacima iz ove institucije, za četiri godine, otkako je sud počeo sa radom, državnu upravu, lokalnu samoupravu, javno preduzeće ili vladinu agenciju, tužio ukupno 94.561 građanin, od čega je 43.623 tužbi odbijeno i odbačeno.

Milka Babić, portparol Upravnog suda, ističe da je sud rešio ukupno 68.491 predmet, dok je u radu ostalo ukupno 26.070 predmeta. - Od ukupnog broja rešenih predmeta 58 odsto je završeno u periodu do godinu dana - navela je Babićeva. Međutim, ovakvi podaci, kako ističe Anđelković, daleko su od realnosti, jer se u rešene slučajeve ubrajaju i oni koji su odbačeni, čime se smanjuje i vremenski prosek suđenja, koja neretko, bar prema njegovom iskustvu, traju godinama. - Kod nas postoji nepisano pravilo da se svaki predmet, okončan presudom ili odbacivanjem, tretira kao rešen. Međutim, upravo odbacivanjem tužbi, sud štiti državnu upravu. Iako bi prema Zakonu o upravnom postupku (ZUP), građani i država trebalo da budu izjednačeni, u stvarnosti je država ispred svega, a građani i njihova prava kao da i ne postoje - navodi Anđelković.

(Telegraf.rs)