RIK: Rezultati izbora najkasnije 20. marta!

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora koji će se održati 16.marta, RIK treba da utvrdi najkasnije do 20. marta

Konačne rezultate parlamentarnih izbora Republička izborna komisija treba da utvrdi najkasnije 20. marta.

Početak predizborne tišine, 13. marta u ponoć, uvod je u izborni dan koji "startuje" u nedelju, 16. marta u sedam sati ujutru, a konačni rezultati izbora Republička izborna komisija utvrdiće najkasnije 20. marta.

U Srbiji će biti otvorena 8.262 biračka mesta - u Vojvodini, centralnoj Srbiji i u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, a na Kosovu i Metohiji 90.

Glasaće se i na 35 biračkih mesta u 20 država.

Sva biračka mesta biće zatvorena u nedelju u 20 sati, a izborni materijal biće dostavljen Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 17. marta u 14 casova.

RIK će utvrditi rezultata izbora najkasnije 20. marta u 20 sati, kada će biti i objavljeni u "Službenom glasniku".

Uvid u izborni materijal biće moguć u prostorijama RIK-a do 21. marta u ponoć, a podnošenje prigovora u roku od 24 sata od časa kada je doneta odluka, izvršena radnja ili učinjen propust.

Žalba Upravnom sudu protiv rešenja RIK po prigovoru može biti upućena u roku od 48 sati od prijema rešenja.

RIK će dodeliti mandat i izdati uverenje o izboru za narodnog poslanika kandidatima sa izborne liste po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, a uverenje o izboru poslanik će dobiti odmah po dodeli mandata.

Po dodeli mandata biće podnet i izvešaj parlamentu o sprovedenim izborima.

(Telegraf.rs / Tanjug)