Rukovodstvo GSP se srelo sa besnim putnicima u prevozu, imali su svašta da im kažu (FOTO)

- Kartice će biti stopirane ukoliko se ne izvrši validacija, biće blokirane. Ponovo uspostavljanje režima za prevoz će koštati onoga koji je to uradio - rekao je v.d. generalnog direktora GSP-a Željko Milković

Celokupno rukovodstvo GSP-a Beograda danas je na najvažnijim saobraćajnim čvorištima razgovaralo sa ne baš oduševljenim građanima o važnosti otkucavanja karata u autobusima.

U okviru akcije "Za bolji prevoz i život u Beogradu", v.d. generalnog direktora GSP-a Željko Milković je sa tehnološkim i izvršnim direktorom delio letke i objašnjavao šta sve građani i Beograd gube zbog šverca putnika.

- GSP mora da krene sa zimskim redom vožnje od 1. septembra. Taj zimski red vožnje zbog nedostatka sredstava će biti redukovan 10 procenata. Ukoliko se nastavi ovakva situacija i dalje, bićemo prisiljeni da pravimo i veće redukcije - izjavio je Milković.

On dodaje da će biti pojačane kontrole i da je trenutno na snazi "nežniji" pristup i apel našim sugrađanima da kupuju karte.

- Od 1. septembra biće više kontrolora i ljudi će biti prisiljeni da kupuju karte. Kartice će biti stopirane ukoliko se ne izvrši validacija, biće blokirane. Ponovo uspostavljanje režima za prevoz će koštati onoga koji je to uradio - rekao je Milković.

Ipak, iako su uključeni u akciju rekli da su imali pozitivne reakcije građana, negativni komentari su daleko učestaliji.

- Pritiskate narod da plati ovaj sistem koji je ko zna koliko plaćen. Zašto da građani plaćaju loše odluke rukovodstva? Neka plaćaju svi oni koji su pokrali Beograd, a ne narod. Moji sinovi ne mogu da nađu posao i ne rade, kako onda da plate karte? - pita jedan od besnih građana koji smatra da su očekivanja GSP-a nerealna.

Penzioneri su, pak, lepo prihvatili akciju jer žele da autobusi koji ih voze budu lepši i čistiji. Studenti i đaci imaju praktičniji pogled na situaciju.

- Mislim da im akcija neće biti uspešna. Svaki dan moraš da se voziš autobusom, a to je u ovim uslovima, skupo. Ja sam đak i kada idem u školu imam mesečnu, ali ovako ne, jer nemam para. Da radim, plaćao bih - kaže osnovac koji akciju posmatrao sa stanice linije 15.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kog putnici ne otkucavaju svoje karte navode lošu finansijsku situaciju.

- Ja sam student, nemam para da plaćam kartu. Otkucavam je tek kada krenem redovno da se vozim javnim prevozom, kada mi krenu predavanja - kaže studentkinja koja se zatekla na Zelenom vencu tokom akcije.

Milković je najavio uvođenje zonskog sistema u Beogradu. Radna grupa koju je formirao kabinet gradonačelnika Siniše Malog radi na optimizaciji cena karata po različitim zonama.

- Novi tarifni sistem može se očekivati od januara. Za njega je pretežno nadležna Direkcija za javni prevoz i Sekretarijat za saobraćaj. U zavisnosti od zona, razlikovaće se i cena karte. Iako mi ne odlučujemo o konačnim cenama karata, savetovali smo radnoj grupi da se cene karata za kratke relacije snize u odnosu na trenuno važeće  - izjavio je za Telegraf Milković.

Akcija edukacije nastaviće se do 1. septembra deljenjem flajera i razgovorima sa građanima na mestima sa velikim brojem linija kao što su Zeleni venac, Merkator, Autokomanda i Sajam.

(A. Batoćanin)