Vesić: Učestvovao sam u izgradnji prve biciklističke staze, koja je, nažalost, još uvek najduža u našem gradu (FOTO)

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Tašmajdanskom parku obeležavanju početka Evropske nedelje mobilnosti 2014 "Naše ulice, naš izbor". Cilj kampanje, koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra, jeste podsticanje lokalnih vlasti širom Evrope da unaprede mere održivog prevoza

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas u Tašmajdanskom parku obeležavanju početka Evropske nedelje mobilnosti 2014 "Naše ulice, naš izbor". On se u društvu sekretara za saobraćaj Dušana Rafailovića, zamenika šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Oskara Benedikta, zamenika stalnog predstavnika UNDP-a Steliane Nedera, Radiše Momčilovića iz GSP-a i dece iz OŠ "Drinka Pavlović" provozao tramvajem koji je izbrendiran pobedničkim crtežima osnovaca i srednjoškolaca.

– U ime Grada Beograda želim da zahvalim Evropskoj komisiji, gospodinu Oskaru Benediktu na današnjoj zajedničkoj akciji, a to je proslava Evropske nedelje mobilnosti. Kao što znate, u Evropskoj nedelji mobilnosti promovišu se vrednosti kao što su vožnja bez automobila, vožnja biciklima, pešačenje i sve ostalo što je deo nekih savremenih i modernih društava. Kao grad pokušavamo da pratimo ove trendove, što nije lako s obzirom na nasleđe koje imamo.

Mi nemamo kulturu vožnje biciklom, i naši građani nisu navikli na takvu vrstu transporta. Mislim da u nekoj budućnosti zajedno možemo da promenimo te navike. Posebno mi je čast što danas mogu da učestvujem u Evropskoj nedelji mobilnosti zato što sam 1997. godine, kao član Gradskog veća, bio zadužen za izgradnju prve biciklističke staze u Beogradu od „25. maja” do Ade Ciganlije i, nažalost, to je još uvek naša najveća biciklistička staza, što samo govori koliko smo za ovih 17 godina uradili na ovom polju – rekao je Vesić.

On je naveo da će grad pokušati da u narednom periodu da više prostora biciklistima i pešacima. Prema njegovima rečima, na zahtev Dušana Rafailovića prilikom rekonstrukcije Bulevara oslobođenja izgradiće se i biciklistička staza, koja će se prostirati od Trga Slavija, preko Bulevara oslobođenja, do Autokomande. Slično je planirano i za rekonstrukciju Ruzveltove.

– Trudićemo se da zajedno sa UNDP-om radimo na dva projekta obeležavanja dve biciklističke staze, jedna je staza od Novog Beograda do Bojčinske šume. Trudićemo se da i ubuduće damo više prostora biciklistima, kao i pešacima. Znamo da šta god uradimo nije dovoljno, da treba više, ali mislimo da ćemo ako svake godine budemo radili nešto novo, dati svoj doprinos kao i sve druge evropske zemlje – izjavio je Vesić i dodao da je namera grada da sledeće godine kupi električne autobuse i da na taj način doprinese borbi protiv zagađenja, i da svaka svaka rekonstrukcija ulice, izgradnja nove ulice, gde god je to moguće, ima biciklističku stazu.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović poručio je da Evropska nedelja mobilnosti podrazumeva kampanju promocije alternativnih i održivih vidova prevoza, podizanje kvaliteta usluge u javnom gradskom prevozu, razvoju biciklizma, pešačenju.

– Naša namera je da se u periodu koji je ispred nas biciklistički saobraćaj ozbiljno "umeša" među druge učesnike u saobraćaju. U tom smislu smo u projektu rekonstrukcije Bulevara oslobođenja predvideli da se izvrši izgradnja biciklističke staze od Birčaninove ulice do Autokomande, i tako omogućiti da se biciklistički saobraćaj veže za jednu od glavnih biciklističkih ruta od Autokomande – rekao Rafailović dodavši da je ova ruta trenutno u fazi obeležavanja.

On je istakao da su u ime nedelje mobilnosti Grad Beograd i Sekretarijat za saobraćaj priveli kraju izgradnju pet novih biciklističkih parkinga na pet lokacija u gradu, a obeležene su i četiri zone usporenog saobraćaja u užem gradskom području.

– Što se tiče Ruzveltove, mislim da smo na dobrom putu da u ovoj ulici uspostavimo jednu biciklističku stazu i na taj način bismo omogućili biciklistima da se spuste na Dunavski kej – rekao je Dušan Rafailović.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, zahvalio je Beogradu na učešću u Evropskoj nedelji mobilnosti, koja je kampanja promocije održive mobilnosti u gradovima.

On je na kraju promotivne vožnje proglasio pobednike takmičenja "Zelene ideje za naš grad", po troje iz osnovne i iz srednje škole, i dodao da će ceremonija dodele nagrada biti održana 20. septembra na Trgu republike. Takođe je naveo da se radovi posle izložbe sele u EU Info centar, gde će biti do 28. septembra.

Evropska nedelja mobilnosti (EHM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti koja se organizuje uz podršku Generalnog direktorata za transport Evropske komisije. Ove godine najmlađi građani Srbije su imali mogućnost da predstave kako vide grad u kome bi želeli da žive i tako učestvuju u takmičenju „Zelene ideje za naš grad”.

Cilj kampanje, koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra, jeste podsticanje lokalnih vlasti širom Evrope da unaprede mere održivog prevoza te da pozovu širu javnost da isproba alternativne vidove transporta. U ovogodišnjoj kampanji, 13. po redu, učestvuje oko dve hiljade gradova u 43 evropske zemlje, među kojima je i Srbija.

(Telegraf.rs)