Oslikavanje Svetosavskog hrama trajaće osam godina

Živopisanje hrama na 15.000 kvadrata potrajaće do 2020. godine, kako Srbija nema dovoljno majstora mozaika, većina njih će biti iz Rusije

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije o izgradnji enterijera Hrama Svetog Save, na koji su potpis stavili ministri diplomatije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, počela je poslednja faza gradnje najveće aktivne pravoslavne svetinje na svetu.

- Čitavo živopisanje hrama na 15.000 kvadrata trajaće osam godina, što znači da će hram biti završen do 2020. godine - kaže protoneimar Vojislav Milovanović.

Prema njegovim rečima, ovih dana treba da se formira zajednička srpsko-ruska radna grupa za realizaciju protokola, a potom srpsko-ruska konkursna komisija za izbor izvođača umetničkih radova u hramu.

Mitropolit Amfilohije i profesor Vojislav Milovanović s blagoslovom Sinoda SPC-a punih osam godina dogovarali su saradnju naše i Ruske crkve na freskopisanju Hrama.

Sinodska komisija SPC-a izgradila je Projekat mozaika hrama, kojim je utvrđen izbor i raspored kompozicija kao i spisak svetitelja sa čak 1.500 likova. Sve ostalo je u rukama umetnika kojima će biti poveren ovaj posao.

"Sve kompozicije biće zasnovane na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi. Likovi će biti predstavljeni sinhrono istorijskom vremenu, a teološke likove moguće je predstavljati vanvremenski sa naglaskom na njihovu savremenost. Svi natpisi biće ispisani originalnim pismom ili savremenom srpskom ćirilicom", saopštio je Sinod SPC-a.

Kako Srbija nema dovoljno majstora mozaika od 90 predviđenih živopisaca, većina će biti iz Rusije, jer je njihova vizantijska škola ikonografije najbolja i najcenjenija.

Ikonografija u Hramu Svetog Save izvodiće se po teserama od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i eventualno keramike, a za mozaik će se najviše trošiti kamen u svim bojama.

- Hram Svetog Save je najveći aktivni pravoslavni hram na svetu. Veći je čak i od Hrama Hrista Spasitelja, što je potvrdio i moskovski gradonačelnik Jurij Luškov. U hramu na Vračaru umetnici će izgraditi i najveći mozaik na svetu s likom Svetog Save - rekao je profesor Milovanović.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)