NAJGORE ULICE BEOGRADA: Ovde možete da slomite vrat, auto, ostanete bez bubrega! (FOTO) (VIDEO)

Beograd je prepun rupa, a ekipa Telegrafa je pokušala da obiđe što veći broj ulica kako bismo uvideli koje deonice su najkritičnije za vozače, ali i pešake

Svako ko se ikad vozio po Beogradu zna da je na prestoničkim ulicama oprez uvek neophodan. Razlog posebne pažnje i koncentracije tokom vožnje su noćne more svakog vozača - rupe i pukotine na asfaltu, kao i neobezbeđeni i ulegli šahtovi.

Beograd je prepun rupa, a ekipa Telegrafa je pokušala da obiđe što veći broj ulica kako bismo uvideli koje deonice su najkritičnije za vozače, ali i pešake.

Kao što ćete primetiti na snimku koji smo napravili, bilo je veoma teško fiksirati kameru u vozilu koje ide preko neravnina beogradskog asfalta.

Kamen spoticanja za vozače u Beogradu, Karađorđeva ulica, godinama unazad važi za jednu od najlošijih ulica u gradu u kojoj morate preći minimum preko jedne rupe i to ako se veoma oprezni.

Ono što su svi vozači željno očekivali se konačno desilo - počela je rekonstrukcija ove ulice, a dobar deo je već završen. Deo ka Kalemegdanu se trenutno radi, dok je deo ulice ka autobuskoj i železničkoj stanice sređen.

Međutim, problem u Karađorđevoj i dalje su tramvajske šine, preko kojih osim tramvaja prelaze i automobili, autobusi i kamioni, kao i ulegnuti šaftovi u koje upadaju točkovi.

U Ulici Braće Krsmanović i Travničkoj ulici, koje predstavlju neke od najprometnijh tranzitnih deonica u gradu, pored strpljenja zbog gužvi, morate da se naoružate i oprezom, kako biste izbegli "kratere", pre nego što se opet uključite u Karađorđevu.

Slično Karađorđevoj, u Kumodraškoj ulici su na pojedinim mestima šahtovi "ulegli", pa je prelazak preko njih moguć uz veliki oprez. Asfalt ove ulice je na više mesta krpljen, a veliki broj pukotina nas navodi da pomislimo da će u toj ulici biti još krpljanja.

U Savskoj ulici nalazi se nekoliko potencijalno opasnih rupa, a najopasnija je svakako rupa koja se nalazi na uglu te ulice s Durmitorskom. Preletanje velikom brzinom preko ove rupe može dovesti do otpadanja točka i to u najboljem slučaju.

Kod Železničke stanice, na skretanju ka Nemanjinoj ulici, nalaze brojne pukotine oko šina, kao i rupe.

U Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu je sve poprilično ravno, ali na autobuskim stanicama primetna su udubljenja u asfaltu, nastala zbog kočenja i težine autobusa.

Ekipa Telegrafa uputila se preko Brankovog mosta ka centru grada. U Terazijskom tunelu, koji je dobro osvetljen, ipak može da vam promakne ulegli šaht kod trotoara.

Kada smo želeli da se parkiramo, pronašli smo jedno prazno parking mesto u Kosovskoj ulici. Na naše iznenađenje, parking mesto je prekriveno šljunkom, a na tom mestu se našla i jedna poveća rupa.

Na Trgu republike nalaze se velike pukotine i rupe, pogotovo na skretanju ka i iz Francuske ulice, kod Narodnog pozorišta.

Autobuska stanica preko puta Doma Vojske Srbije, kroz koju saobraća dosta linija, izgleda kao da je neko bacio bombe na tom mestu.

Brojne rupe i pukotine, kao i nedostatak asfalta, mogu da naškode i pešacima, koji stalno prelaze taj deo kako bi stigli na autobus.

U Kolarčevoj ulici koja vodi ka Trgu republike nalazi se neobezbeđen šaht, a ekipa Telegrafa zabeležila je vozila koja su prešla preko njega i stvarala veliku buku.

Vožnjom kroz Ulicu 27. marta primetili smo da su tramvajske šine znatno oštećene, što je slučaj sa skoro svakom ulicom kroz koju prolazi tramvajski saobraćaj.

Na raskrsnici Ruzveltove i Kraljice Marije, kod Vukovog spomenika, pukotine u asfaltu su toliko velike da ih vidite iz parka.

Začudo, kružni tok na Slaviji je u relativno pristojnom stanju, iako je daleko od idealnog, što se ne može reći i za Bulevar oslobođenja na deonici od Slavije ka Autokomandi.

Ova prometna deonica je najlošiji deo ove velike ulice. Na potezu od Karađorđevog parka ka Slaviji vozači već poznaju svaku rupu i problematični šaht, a tramvajske šine u ovoj ulici su jedne od najoštećenijih u gradu.

Druga najduža ulici u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra, pre par godina je delimično rekonstruisan, na deonici od centra ka pijacama.

Međutim, na deonici od pijaca ka okretnici tramvaja je situacija znatno drugačija, o čemu svedoče brojne rupe i pukotine, koje se, doduše, redovne krpe, ali i redovno stvaraju.

Naravno, ovo je samo deo oštećenih ulica u Beogradu. Napišite nam u komentarima koje ulice su po vašem mišljenju pogubne za vozače, ali i pešake.

Pogledajte naš video s ulica Beograda:

(J. R.)