POBEGAO IZ DUŠEVNE BOLNICE, PA SE VRATIO SA TROJICOM ZAROBLJENIH AUSTROUGARA: Najneverovatnija priča u istoriji Srbije!

Popoviću nije bilo ni traga ni glasa, puna dva do tri dana. A onda se vratio sa nekoliko zarobljenih austrousgarskih vojnika, par volova i desetak ovaca. Tako se oko mesec dana hranila duševna, ali i opšta bolnica

Znate li kako je izgledao Beograd tokom Prvog svetskog rata? Ili bilo kojeg rata? Možda vam je u detinjstvu o tome govorio deka, pun doživljaja i neverovatnih sećanja, ili ste o tome slušali u emisijama ili filmovima.

BIČEVANJE, ELEKTROŠOKOVI, VEZIVANJE LANCIMA: Evo kako su nekad u Srbiji lečeni psihički bolesnici! (FOTO)

U vremenu kada su našom zemljim marširale austrougarske čizme, postojala je "Doktorova kula", prva i ujedno najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu.

To je bilo jedino mesto gde baš ta čizma nije mogla da kroči, pa je naš čuveni pesnik, pisac i političar, Petar Kočić, bio jedan od pacijenata ove bolnice. On je, uvek govorio kako čezne za slobodom, ali uzburkano vreme u kojem se rodio, nije mu dozvolilo ispunjenje te želje.

Prilikom naše posete ovoj zgradi koja se nalazi u sklopu Kliničkog centra Srbije, vratili smo se kroz vreme i utonuli u jedan stari, ali za nas opet, potpuno novi i drugačiji svet.

Razgovarali smo sa najboljim lekarima i psihijatrima o istoriji bolnice, o tajnama koje krije u svojim zidovima, a neke od njih su nas ostavile bez daha.

Doktor Slobodan Jovičić, psihijatar i načelnik odeljenja intenzivne nege Kliničkog centra Srbije, ispričao nam je jedan neverovatan događaj. 

Od doktora Jovičića saznali smo da je prilikom bombardovanja 1915. godine, jedan od pacijenata ove bolnice bio je Milan Popović iz Niša. On je boravio na muškom A odeljenju, a onda je jednog dana pobegao iz ove psihijatrijske ustanove.

Popoviću nije bilo ni traga ni glasa, puna dva do tri dana. A onda se vratio sa nekoliko zarobljenih austrougarskih vojnika, par volova i desetak ovaca. Tako se oko mesec dana hranila duševna ali i opšta bolnica.

Doktorski dom možete posetiti 16. maja u okviru "Noći muzeja" i tom prilikom čuti još mnogo zanimljivih priča i događaja.

Ova neverovatna priča ostavila nas je bez reči. 

A vas?

(D. Čavić)