Komarci i ''klintonke'' haraju Beogradom?!

Topli dani doneli su nam i najezdu dosadnih komaraca u prestonici. Sve više pacijenata zbog uboda odlazi kod svog lekara

Toplo vreme, visoki vodostaj vode, blizina reka, trave ili životinja, glavni su uzročnici pojave insekata, koji pored toga što mogu da budu dosadni, zadaju i veoma bolne i neprijatne ujede.

Šta ODMAH da uradite kad vas ujede smrtonosni komarac?

Beogradom haraju veliki agresivni komarci, crne mušice, takozvane klintonke, pa je i najmanji otok znak da se treba obraditi lekaru.

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović savetuje da je potrebno obratiti se odmah lekaru i ne pokušavati s kućnom medicinom i savetima komšinica.

- Nakon uboda može da se javi ozbiljna alergijska reakcija, podlivi, modrice, kao posle udarca i nema tu nikakvog filozofiranja, lekar je sledeća stanica.

U strahu od alergijske reakcije, sa ozbiljnom oteklinom svom doktoru javio se i Beograđanin Branislav Đ. koji je ujed "zaradio" dok se sa decom igrao u parku na Miljakovcu. I ranije je imao različite ubode sitnih životinja, ali ovako drastičan je upamtio.

- Buba je bila mala, slična mušici, a ubod kao od komarca. Kasnije sam saznao da se te bubice u narodu zovu "klintonke". Prošle godine me je u ovo isto vreme ubola i tada se, kao i sad, javio ogroman otok, cela se noga inficirala, a doktorka mi je dala antibiotike - kaže Branislav.

Smatra se da je ova vrsta buba došla u naše krajeve nakon bombardovanja 1999. U narodu je poznata kao "klintonka", a njen ujed ostavlja bolne posledice koje traju i do nekoliko nedelja.

- Čini se da tih buba u poslednje vreme ima dosta, male su, crne i imaju šarena krila. Njihov toksin može da prodre duboko u kožu, zahvati i limfno tkivo. Pored nje, pacijenti se žale na komarce koji su veći nego inače i veoma su agresivni - kaže doktorka Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac.

Crne, male bubice koje zadaju žestoke ujede, slične su običnim mušicama, ali im je usni aparat drugačiji. Njih zovu još i ''papučarice" a u narodu su popularne kao "klintonke". Prema rečima doktorke Nevenke Dimitrijević, stacionirane su u blizini štala i konja, ali nije retkost naići na njih i u parkovima i u blizini voda.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)