MOJ KRAJ: Top 10 razloga zbog kojih volimo Voždovac

Samo 30 minuta peške vas deli do centra. Ako ste te sreće da živite u okolini bioskopa Voždovac, onda znate da ne postoji ništa lepše nego se po sunčanom, prijatnom danu šetati do Slavije, čak i samog centra

Sa 25 mesnih zajednica, Voždovac se ubraja u jednu od najvećih opština u Beogradu, a na čitavoj teritoriji ima više od 150.000 "glava" - to je zapravo čitav jedan grad.

Najduža ulica u Beogradu, Ulica Vojvode Stepe (7,8 kilometara), počinje na Autokomandi, a kraja joj "nema" - završava se tek u Kumodražu. Okružuju je ulice, u debelom hladu sa prelepim baštama i kućama, koje još uvek nose duh "starog" Beograda. Jedna od najleših crkvi u Beogradu nalazi se na samoj sredini Vojvode Stepe - Voždovačka crkva - mala, tiha, sa prelepim vitražima.

Ulica nosi ime velikog srpskog junaka Stepe Stepanovića. Hrabri vojskovođa posle čije je smrti cela Srbija plakala, naš nacionalni heroj i čovek koga je ceo svet okarakterisao kao jednog od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.

Na Voždovcu može da se nađe sve od igle do lokomotive - tu je niz zanatskih radnjica, ali i supermarketa, lokalnih prodavnica, pekara, butika, parfimerija, banki, vinarija, cvećara, a tu su i brojni "krajski" kafići, ali i četiri fakulteta, studentski dom, jedna gimnazija, jedna srednja škola, nekoliko hotela.

Čuvena Banjička šuma je u neposrednoj blizini, to je oaza zelenila, savršena za džogiranje, vežbanje ili jednostavnu šetnju. Nekada je bilo hit i događaj, kada su u njoj prolaznici nabasali na slona koji je pobegao iz cirkusa.

U ulici Vojvode Stepe, u neposrednoj blizini Dvanaeste gimnazije ušuškala se pekara u kojoj prodaju, prema mnogim Voždovčanima prodaju najbolji hleb u gradu.

Čini mi se da nema osobe koja u povratku iz noćnog provoda nije svratila da glad utoli u čuvenom "Stepinom vajatu". Šta reći o ovoj "instituciji" brze hrane, osim da nema nijednog pravog Voždovčanina koji u "Vajatu" nije jeo pljeskavice u 4 ujutru.

Samo 30 minuta peške vas deli do centra. Ako ste te sreće da živite u okolini bioskopa Voždovac, onda znate da ne postoji ništa lepše nego se po sunčanom, prijatnom danu šetati do Slavije, čak i samog centra. Pritom je šetačka "trasa" fenomenalna - lagano od Vojvode Stepe preko Franša d'Eperea pa do Hrama svetog Save, Slavije i dalje... Ako spadate u red "lenjih buba" ili jednostavno žurite - tramvajem se do Slavije stiže za 15 minuta u najgorem slučaju.

U gornjem Voždovcu, dva čuvena beogradska restorana su pronašla svoje mesto - "Kovač" i "Kuhinja". "Kovač" je jedan od najlepših prestoničkih restorana, sa odličnom klopom i divnom atmosferom, a svim Voždovčanima je tako blizu. "Kuhinja" isto nudi dobru hranu po krajnje pristupačnim cenama, a pritom ima savršenu baštu.

Voždovac je ostvarenje sna za sve ljubitelje sporta, preciznije fudbala, i navijačke fanatike. U neposrednoj blizini Vojvode Stepe su dva fudbalska hrama - "Marakana" i stadion JNA. Svima nama koji smo u blizini dobro je poznat huk sa tribina, svetla reflektora, a kada je neki koncert u toku, odlično se provedemo i u udobnosti svog doma.

Nekad je tu bio i jedan bioskop "Voždovac" - divna sala sa čak 740 mesta, a stariji stanovnici ovogt kraja sećaju ga se kao mesta gde su se mladi sa uživanjem sastajali. To je bila jedina bioskopska sala u ovom delu grada, ali je nažalost početkom devedesetih zatvorena i prepuštena zubu vremena. Oronula fasadai narandžasti natpis, svedoče o tome da je bioskop nekada tu bio bioskop, a ujedno nas i podsećajući da su stari Voždovčani više brinuli o reputaciji svog kraja.

"Kad porastem biću Kengur", kultni film savremene srpske kinematografije odvija se baš na Voždovcu. I to je najbolja oda ovom kraju! Živeo nam Voždovac!

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)