Prskali su slona, a onda je on uradio nešto neverovatno slatko! (FOTO) (VIDEO)

Tuširanjem i svežom hranom, voćem i povrćem koje sadrži dosta tečnosti se rashlađuju stanovnici beogradskog Zoovrta, a u tuširanju posebno uživa Tvigi, slonica stara 42 godine

Talas tropskih vućina koji je zahvatio Srbiju nije zobišao ni stanovnike beogradskog Zoološkog vrta na Kalemegdanu koji visoke temperature lakše podnose uz hladne tuševe i ledene poslastice.

VRUĆINČINE SE NASTAVLJAJU I SLEDEĆE NEDELJE: Ovako je danas bilo u Srbiji, a tek nas očekuje pakao!

- Trudimo se da učinimo sve da naše životinje što bezbednije podnesu ove tropske vrućine, pa ih tako rashlađujemo tuširanjem i svežom hranom, voćem i povrćem koje sadrži dosta tečnosti - rekao je Tanjugu veterinar beogradskog Zoološkog vrta Jožef Ezveđ.

U tuširanju posebno uživa Tvigi, slonica stara 42 godine koja je u beogradski Zoološki vrt došla iz Holandije.

- Nju tuširamo minimalno dva, a maksimalno četiri puta dnevno. Tuširanje traje od 10 do 15 minuta, ali ona nam sama stavi do znanja kada joj je dosta i odlazi - ispričao je Ezveđ.

Iako visoke temperature nikako ne odgovaraju polarnim medvedima koji potiču iz hladnih područja severne Evrope, to ne važi i za medu Cezara, starog 32 godine.

Moglo bi se reći da je on, kao deo velike porodice Vrta "Dobre nade", navikao na svakodnevne ledene poslastice, pa je tako bilo i danas kada je na meniju imao sočne, slatke i dobro ohlađene lubenice.

Veterinar koji brine o zdravlju životinja kaže da one koje dolaze iz polarnih predela njihovi staraoci tuširaju više puta dnevno i pored toga vode računa da uvek imaju svežu vodu, zaklon i pećinu u koju mogu da se povuku tokom velikih vrućina.

U prilog tome, Ezveđ priča kako se morskom lavu, koji inače živi u Atlanskom okeanu, voda u bazenu svakodnevno rashlađuje.

- U Atlanskom okeanu voda je dosta hladna i da bi morski lav lakše podneo vrućine svakodnevno ispuštamo pola bazena, dopunimo ga svežom vodom, a i rashlađujemo je - rekao je Ezveđ i dodao da je idealna temperatura vode za morske lavove oko 13 stepeni.

Velike temperature teško podnosi i ženka nilskog konja Julka koja sa svojim životnim saputnikom pokušava da se rashladi svežim voćem, povrćem, lucerkom...

Da vrućina nije "smorila" samo stanovnike vrta "Dobre nade" već i Beograđane i njihove goste pokazuju ne samo puste gradske ulice i bulevari, već i jedan od najlepših prostora Boegrada - Zoo vrt, u kojem na skoro 40 stepeni hrabro šeta tek po neki ljubitelj životinja sa neophodnom flašicom vode u ruci.

Pogledajte kako su se rashlađivali slonica Tvigi, meda Cezar i ostale životinje u Zoo vrtu:

(Telegraf.rs /Tanjug)