Raseljavanje Roma kod "Belvila" (FOTO / VIDEO)

Deo porodica će biti smešten u stambene kontejnere na pet lokacija u Beogradu, a deo vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze

Iz neformalnog naselja kod "Belvila" je počelo raseljavanje 257 romskih porodica sa 974 osobe. Deo raseljenih će biti smešten u stambene kontejnere sa strujom i vodom na pet lokacija na teritoriji grada Beograda, dok će deo biti vraćen u lokalne samouprave iz kojih dolaze. Raseljavanje prati zamenik Zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Goran Bašić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković.

Kiše koje su prethodnih dana pale napravile su od romskog naselja kod Belvila veliku baru. Stanovnici su pokušali da pomognu sebi tako što su po vodi postavljali tepihe i komade drveta, kako bi uopšte moglo da se hoda. Opštinski službenici, veterinarska inspekcija i službe Gradskog zelenila i Čistoće, koje su pomažu u pakovanju, preskaču vodu i na jednoj nozi hodaju od jedne do druge barake popisujući stanovništvo. Čim popišu jednu porodicu, njihove stvari pakuju se na kamion ili u autobus, baraka se ruši i za njih počinje neki novi život.