RODE STIGLE U BEO ZOO VRT: Pogledajte kako se MAZE umiljati LAVIĆI Vuk i Elza! (FOTO) (VIDEO)

Bela lavica iz Beogradskog zoo vrta okotila je dvoje lavića koji su izazvali ogromno oduševljenje posetilaca

Bela lavica Tatuljka donela je na svet dva zdrava lavića koja su prava atrakcija posetiocima Beogradskog zoo vrta. Vuk i Elza rodili su se u ranim jutarnjim satima 28. septembra, a otac Vambo prisustvovao je porođaju koji je trajao nekoliko sati.

ONI ĆE VAM RASTOPITI SRCA: Laviće čuvaju kao kućne ljubimce (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Telegrafa posetila je Beogradski zoo vrt i ispred kaveza sa lavićima zatekla veliku gužvu iz koje su se izdvajali mališani koji su se oduševljavali razigranim mladuncima.

Veterinar u beogradskom zoo vrtu Jožef Ezveđ kaže da je Tatuljkina trudnoća protekla bez problema i da su mladunci odlično.

- Oni su zdravi i veseli, to je najbitnije. Uskoro treba da prime prvu vakcinu. Mi ih prehranjujemo specijalnim mlekom pošto majka nema dovoljno mleka. Oni se hrane na svaka tri sata, a pored mleka, dobijaju i mleveno meso, govedje ili od živine - rekao je veterinar.

Lavica je svoje mladunce nosila između 100 i 120 dana, a odmah posle porođaja premeštena je u poseban kavez gde boravi sa drugom lavicom - svojom sestrom.

Na naše pitanje zašto su Vukovi i Elzini roditelji razdvojeni, veterinar se slatko nasmejao i objasnio da je to najbezbednije za mladunčad.

- Lavovi su u stanju da se svakodnevno pare, međutim lavica koja se okoti nije odmah sklona parenju, pa lav može da izrazi bes i da udavi mladunčad. Zato je najsigurnije da bude sa drugom lavicom - objasnio je veterinar.

Bele lavice nisu najbrižnije majke, pa zato veterinar Jožef mora da se potpuno pobrine za njih. S obzirom da su beli lavovi izuzetno osetljivi u prirodi, prema njima treba postupati na najbolji način.

Lavići će verovatno biti u zatvorenom kavezu tokom cele zime. A kada napune 7-8 meseci, biće transportovani u neki drugi zoološki vrt.

- Mi imamo saradnju sa drugim zoo vrtovima, tako da često menjamo životinje. Ukoliko mi imamo više, u ovom slučaju lavova, onda ćemo menjati sa njima za neku drugu životinju. Trenutno imamo pet lavova od kojih su tri ženke, a dva mužjaka - istakao je veterinar i dodao da prošle godine nisu imali laviće.

Ljubazni doktor beogradskog zoo vrta dozvolio mi je da mazim laviće koji su, rekla bih, uživali u tome.

- Ovo je prvi put da sam ušla u kavez sa lavovima. Jeste da su mladunci u pitanju, ali nisam imala predstavu koliko su bezopasni, jer ipak su lavovi. Međutim, čim sam ih videla, zgrabila sam malenu Elzu i pričala joj, kao bebi.

Lavići su u prvi mah bili uplašeni pošto je nas nekoliko ušlo u kavez. Međutim, posle nekoliko trenutaka, oni su se opustili, počeli su da se jure, da se međusobno maze i da nam prilaze.

Pitali smo čika doktora ko je stariji, Elza ili Vuk, a on nam je odgovorio da nije siguran, ali razlika između njih je 2 sata.

Pogledajte šta je veterinar beogradskog zoo vrta rekao o lavićima:

(S. T.)