(EKSKLUZIVNO) Ovako će izgledati NOVA KALENIĆ PIJACA! (FOTO)

Rekonstrukciju Kalenić pijace peticijom je tražilo 4.000 građana

Ovako će izgledati rekonstruisana Kalenić pijaca u centru Beograda! Rekonstrukcija će biti urađena u četiri faze i trajaće najduže dve godine.

POČELO JE VELIKO SREĐIVANJE: Pijace su brend Beograda i moraju da budu sređene, najavio gradonačelnik (FOTO)

Prilikom rekonstrukcije vodiće se računa o dve stvari - da se očuva pijaca kao ambijentalna celina, odnosno da rekonstrusan Kalenić ostane kao izvorna pijaca, samo uređenija i da pijaca sve vreme rekonstrukcije radi jer je u pitanju velika pijaca.

U prvoj fazi koja je počela prošle nedelje ruše se stari i prave novi lokali u ulici Maksima Gorkog, a potom će biti isto urađeno sa lokalima iz Njegoševe ulice.

U drugoj fazi biće rekonstruisan deo "između dve kapije" koji će biti natkriven, a u trećoj fazi će biti rekonstrusana sadašnja zatvorena hala, da bi se na kraju u četvrtoj fazi uredio otvoreni deo pijace.

U okviru četvrte faze biće izgrađen na mestu sadašnjeg fast parka za parkiranje garaža sa oko 200 mesta, od kojih će deo biti za prodavce, a deo za kupce i stanare. Prilikom rekonstrukcije otvorenog dela biće sačuvane i restauirane kamene kocke koje se sada nalaze na pijacu. Tezge će biti moderne i komforne i za kupce, ali i za prodavce.

Dok traje rekonstrukcija biće urađen projekat rekonstrukcije Njegoševe ulice i njenog pretvaranja u pešačku zonu sa parkinzima ispod ulice. Ova rekonstrukcija će se raditi u fazama, ali prva faza će biti deo Njegoševe između Kursuline i Maksima Gorkog, koji postaje pjaceta, tako da će i to biti deo ukupnog uređenja prostora oko pijace.

- Kalenić pijaca čeka više od pedeset godina na rekonstrukciju. Mi smo prva gradska vlast koja je započela rekonstrukciju pijace, i ne samo da ćemo rekonstruisati pijacu, već će biti uređena pjaceta ispod pijace i rešen komunalni nered oko pijace koji danas postoji. Veoma je važno napomenuti da smo dobili peticiju koju je potpisalo preko 4 hiljade građana, koji su tražili od nas da rekonstruišemo pijacu - rekao je za Telegraf gradski menadžer Goran Vesić.

(Telegraf.rs)