Siniša Mali se sastao sa izvršnim direktorom za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD! (FOTO)

Tema razgovora gradonačelnika Beograda Siniše Malog i izvršnog direktora za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD Skipa Džonsa bio je prvi let Beograd - Njujork, ali i ostali veliki projekti Grada Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa izvršnim direktorom za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu trgovine SAD Skipom Džonsom sa kojim je razgovarao o prvom letu Beograd–Njujork, investicijama i velikim projektima Grada Beograda. Sastanku je prisustvovao i šef kabineta gradonačelnika Luka Tomić.

HUMANOST NA DELU: Predstavnici Grada Beograda ulepšali Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju (FOTO)

Sagovornici su se saglasili da će uspostavljanje direktnog leta Srbija–SAD uticati na poboljšanje poslovnih i drugih veza dve zemlje, ali i čitavog regiona zapadnog Balkana, s obzirom na to da je ovo jedini direktan let za SAD sa ovih prostora.

Skip Džons se posebno interesovao za realizaciju projekta „Beograd na vodi, a gradonačelnik ga je obavestio da radovi ubrzano napreduju, kao i da sve teče po planu. Džons je konstatovao da je veći broj američkih firmi već angažovan na izradi projekata u okviru „Beograda na vodi”.

Mali je Džonsa istovremeno informisao o najznačajnijim projektima javno - privatnog partnerstva u oblastima javnog prevoza, upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda, javnog osvetljenja, kao i o izgradnji nove  autobuske stanice u Bloku 42. On je rekao da se očekuje da će u toku ove godine biti započete tenderske procedure za ove projekte, kao i da u ovom trenutku postoje planovi za realizaciju 60 projekata, ukupne vrednosti 10 milijardi evra.

Gradonačelnik je obavestio sagovornika i o poboljšanju zakonodavnog okvira kada je reč o investicijama, sa naglaskom na usvajanje Zakona o ulaganjima, Generalnog urbanističkog plana i planova generalne regulacije, formiranje dve slobodne zone i devet privrednih zona.

Siniša Mali je istakao i da je pri kabinetu gradonačelnika formirana Jedinica za podršku ulaganjima, koja će doprineti poboljšanju investicionog ambijenta u gradu. Džons se interesovao za mogućnosti uvođenja kargo saobraćaja SAD – Republika Srbija, kao i za kapacitete specijalizovane hladnjače koja postoji na aerodromu. On je ponudio pomoć Američkog instituta koji se bavi pitanjem hladnjača za skladištenje roba.

Skip Džons je rekao i da američka ambasada u Srbiji planira da u septembru organizuje Smart konferenciju u Beogradu, a gradonačelnik je istakao da će se grad uključiti sa svojim kapacitetima. Tema konferencije će biti pronalaženje zajedničkog rešenja za sve veće probleme sa kojima se danas suočavaju moderni gradovi.

(Telegraf.rs)