BRAVO, OVO JE PRAVA STVAR! Pokrenuta kampanja "Prvih 1.000 dana" za podizanje nataliteta u Beogradu (FOTO)

- Naredne nedelje biće otvoreni prvi centri za rani razvoj u svih 17 beogradskih opština, gde će roditelji moći kroz praksu, nastavu i sugestije od osoblja da saznaju šta ih očekuje u prvim danima roditeljstva - rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su danas Protokol o saradnji na kampanji "Prvih 1.000 dana", čiji je cilj promovisanje veština roditeljstva i dostupnosti usluga tokom prih 1.000 dana života deteta.

BEBE ĆE SE RAĐATI I U LAZAREVCU: Posle sedam decenija Beograd dobija NOVO PORODILIŠTE!

Potpisnici protokola Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja, Agencija za bezbednost saobraćaja, Klinika za decu i omladinu, Biblioteka grada Beograda, udruženje "Roditelj" i udruženje nutricionista - dijetetičara predškolskih ustanova Srbije zajednički će pružiti podršku roditeljima i budućim roditeljima za sve usluge koje su im neophodne u ranom razvoju njihove dece.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je cilj kampanje promovisanje roditeljstva i rešavanje svih problema sa kojima se roditelji suočavaju i da je zbog toga na današnjoj sednici Saveta za prava deteta doneta odluka o pokretanju kampanje "Prvih 1.000 dana".

- Želimo da broj beba koje su rođene prošle godine u Beogradu nadmašimo ove i sledećih godina, i da svaka godina u gradu bude godina beba. Cilj nam je da se podigne natalitet i da se mladi ohrabre da postanu roditelji, da znaju koje usluge mogu da dobiju od ministarstva, grada i drugih. U okviru kampanje, Ministarstvo zdravlja će otvoriti vrata svih porodilišta u Beogradu, kako bi se budući roditelji upoznali sa procedurama u porodilištu - rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja protokola u Starom dvoru.

On je istakao da je važno što su se u kampanju uključila sva porodilišta u prestonici, Agencija za bezbednost saobraćaja, Udruženje "Roditelj", Biblioteka grada Beograda i sve institucije koje mogu i trebalo bi da omoguće bolje informisanje i pruže podršku roditeljima.

- Naredne nedelje biće otvoreni prvi centri za rani razvoj u svih 17 beogradskih opština, gde će roditelji moći kroz praksu, nastavu i sugestije od osoblja da saznaju šta ih očekuje u prvim danima roditeljstva. Štampaćemo i brošure o tome koje usluge grad nudi, od bebi-paketa, roditeljskog dodatka, naknada za porodilje - rekao je Mali i zahvalio svima koji su se uključili u kampanju i pozvao druga udruženja i društveno odgovorne kompanije da joj se priključe.

Ovo je sjajna akcija koja pokazuje da kada radimo zajedno, možemo neke stvari da promenimo i da brinemo o povećanju nataliteta iz godine u godinu, zaključio je gradonačelnik Beograda i dodao da se nada da će i druge lokalne samouprave slediti primer Beograda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovakva kampanja neophodna, ali je napomenuo da je natalitet prošle godine bio veći nego prethodnih.

- Svi treba da se uključimo kako bi natalitet u narednim godinama bio veći. Sa ovakvim projektima pomaže se svima koji se dvoume i svima koji žele da prošire porodicu, to i olakšamo. GAK "Narodni front" već sledeće nedelje spremno će dočekati sve zainteresovane potencijalne roditelje, koji će moći da dođu i raspitaju se kod lekara, medicinskog osoblja, babica o procedurama u porodilištu - rekao je ministar Lončar i dodao da će to biti preslikano i u druge klinike.

On je naveo da je u porodilištima poboljšana ishrana, uveden besplatan epidural, dok je u proceduri uvođenje mogućnosti za roditelje da u porodilištu prikupe sva dokumenta.

Lončar je istakao i da više nema lista čekanja na vantelesnu oplodnju nakon potpisivanja ugovora sa privatnim klinikama.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i pomoćnik sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski.

(Telegraf.rs)