GRAFITE NE VOLE, ALI KALEMEGDAN IH OSTAVLJA BEZ DAHA: Kako strani turisti vide Beograd sa brodova?

Beograd je prošle nautičke sezone, sa 493 broda, posetilo 69.000 turista, mahom iz Amerike, Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije

Do sad smo više puta pisali o tome kako Beograd izgleda strancima koji mu dođu u posetu, kako izgleda iz vazduha, čak i kako izgleda iz svemira, ali još nismo pisali o tome kako izgeda sa brodova. Čak 81 odsto stranaca misli da je glavni grad Srbije atraktivan, a najfascinantniji utisak na njih ostavlja Kalemegdanska tvrđava, pokazuje istraživanje "Grad Beograd viđen sa brodova" Sekretarijata za upravu – sektor statistike, Turističke organizacije Beograda i Luke "Beograd".

POSLE OVOGA, BEOGRAD ĆETE VOLETI VIŠE: Ovako izgleda prestonica iz svemira! (FOTO)

Beograd je prošle nautičke sezone, sa 493 broda, posetilo 69.000 turista, mahom iz Amerike, Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije. Njih je, na prvi pogled oduševio pogled na Kalemegdan, ali, nakon obilaska grada, najveći utisak na njih su ostavili i hram Svetog Save, Knez Mihailova ulica, Kraljevski kompleks, Memorijalni kompleks "25. Maj" i Skadarlija.

Prošlogodišnja ispitivanja su, između ostalog, pokazala da se turistima dopada topla i prijateljska atmosfera grada, odlična hrana i bogata istorija.

Prelepa Ruskinja došla u Beograd i snimila video zbog kojeg će svaki SRBIN BITI PONOSAN! (VIDEO)

Ono što ih, ipak, nije fasciniralo jesu neuređene fasade, nesređena obala i grafiti po zidovima. Zaključili su da pristaništu nedostaju info pultovi, internet, wireless, više prodavnica suvenira, kante za otpatke, shopping zona u blizini luke i da nije dobar pristup luci za osobe sa inavliditetom.

Obilaskom grada dosta njih je uočilo tragove bombardovanja, a nisu bili oduševljeni ni time što ne mogu da posete Narodni i druge muzeje.

Počelo uklanjanje grafita iz podzemnih prolaza (FOTO)

Ipak, 79 odsto njih bi volelo da dođe ponovo, a čak 90 odsto će preporučiti prijateljima da posete Beograd. Osim lepote, na to utiče i podatak da se preko 80 odsto njih osećalo sigurno i bezbedno, a 90 odsto njih misli da su Beograđani ljubazni i gostoljubivi.

- Ove godine očekujemo uplovljavanje 530 brodova sa oko 70.000 turista. Za njih će biti spreman Info centar u samom pristaništu, kako bi dobili sve informacije o gradu i njegovim sadržajima - izjavila je Vesna Nađ iz Turističke organizacije Beograda.

Za lepši Voždovac: UKLANJANJE GRAFITA U NASELJU STEPA STEPANOVIĆ (FOTO)

Terenskom anketom u Luci Beograd obuhvaćeno je 825 stranih gostiju od kojih je najveći broj turista bio preko 50 godina starosti. Oni su ispitani u periodu od marta do novembra 2015. godine.

LONDON, BEČ, PRAG? Ne, ovo su neverovatne slike ZEMUNA snimljene iz vazduha! (VIDEO)

Nautičko-turistička sezona u Beogradu počela je 25. marta uplovljavanjem u Međunarodno putničko pristanište Luka "Beograd" broda "Prinzess Sisi" sa turistima iz Austrije.

(Slađana Vasić)