Obeležen Dan borbe protiv duvanskog dima (FOTO)

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima u prestonici obeležen pod sloganom "Odolimo uticaju duvanske industrije". Manifestaciju organizovali Institut za javno zdravlje "Batut", Komisija za prevenciju upotrebe duvana i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju

Svetski dan borbe protiv duvanskog dima obeležen je brojnim manifestacijama u Beogradu. U obeležavanju ovog dana učestvovali su Komisija za prevenciju upotrebe duvana, Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja u Srbiji bio je "Odolimo uticaju duvanske industrije".

Šetnja, koja je u 11 sati počela na Trgu Republike, trajala je sat vremena. Učesnici su išli Ulicom kneza Mihaila do "Pobednika" na Kalemegdanu, gde je održana konferencija za novinare, dodela pohvala i zajedničko puštanje balona.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana dr Srmena Krstev rekla je da zbog pušenja u svetu godišnje umre oko šest miliona ljudi. Ona je na konferenciji istakla da broj pušača među muškarcima u svetu opada, a raste broj žena i mladih koji puše, i to zahvaljujući naporima duvanske industrije da pridobije nove "žrtve" i tako smanji svoje gubitke.