Vesić: Beograd dobija novi muzej (FOTO)

Izložba „Blago Singidunuma” deo je bogate zbirke Muzeja grada Beograda

Povodom obeležavanja 113 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda, gradski menadžer Goran Vesić obratio se prisutnima u Konaku kneginje Ljubice i otvorio izložbu „Blago Singidunuma” – iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda.

Vesić: Ulica Stanislava Sremčevića Crnog u Lazarevcu gotova do kraja godine

Gradski menadžer je tom prilikom najavio da će se sledeće nedelje izabrati idejno rešenje za novu zgradu muzeja, koji će se nalaziti u Resavskoj ulici. On je pozvao javnost i sve zainteresovane da posete izložbu predloženih idejnih rešenja i da kažu svoj sud. Sledeće godine, dodao je Vesić, očekuje se generalni projekat, a onda i sama rekonstrukcija zgrade u Resavskoj 40b.

– U decembru će biti tri godine kada smo tadašnji sekretar za kulturu grada Beograda a sada ministar kulture Vladan Vukosavljević i ja održali sastanak sa direktorom Muzeja grada Beograda Tatjanom Korićanac i dogovorili da zgrada bivše Vojne akademije iz 19. veka bude preuređena u Muzej grada Beograda. Tokom ove tri godine prošli smo mnoge prepreke, rešavali imovinsko-pravne odnose i druge uglavnom birokratske probleme i konačno došli do trenutka kada ćemo na konkursu izabrati rešenje po kojem će se ova zgrada rekonstruisati. Ponosan sam zato što smo uspeli i zahvalan svima koji su učestvovali u ovom istorijskom poslu – rekao je Vesić.

Naš budući muzej grada biće sa svojih 13 hiljada kvadrata najveći muzej u Srbiji, kako i dolikuje Beogradu.

– U njemu svoje mesto treba da dobije skoro sedam hiljada godina naše istorije, kulture i tradicije. Kada budemo izabrali idejno rešenje, pristupićemo izgradi glavnog projekta, a potom ćemo pokrenuti veliku kampanju u kojoj želimo da obezbedimo novac za rekonstrukciju gradskog muzeja. Radujemo se ovoj kampanji jer Muzej grada Beograda treba da „grade” svi Beograđani bez obzira da li žive sada u našem gradu ili ne. To je naša obaveza prema budućim generacijama. Stekli su se uslovi da krenemo u realizaciju ovog istorijskog poduhvata, da Beograd konačno dobije svoj muzej kako bi u njemu dobilo svoje mesto i bilo dostupno javnosti sve što imamo u našim depoima. Biće to moderan muzej kakav naš glavni grad zaslužuje – istakao je Vesić.

Novu Vojnu akademiju projektovao je 1899. godine Dimitrije Leko kao drugi deo kompleksa Vojne akademije započetog 1850. duž ulice Kneza Miloša. Ovaj objekat, izveden u stilu akademizma, u potpunosti je završen posle Prvog svetskog rata.

– Izložba „Blago Singidunuma” deo je bogate zbirke Muzeja grada Beograda, kojom se pokazuje i bogata istorija grada, odnosno kako se razvijao u antičko doba. Svi možemo da budemo ponosni na to, ali i da naučimo nešto o prošlosti ovog podneblja – rekao je Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac je navela veliku zahvalnost koju muzej duguje svom osnivaču, Skupštini grada Beograda, ali i Sekretarijatu za kulturu koji finansijski pomaže rad ove ustanove. Takođe, zahvalila je i gradskom menadžeru Vesiću na ličnoj ideji i naporima da grad konačno počne da uređuje prostor u kojem će se naći Muzej grada Beograda.

Postavka sadrži 192 primerka rimskog nakita od plemenitih metala, dragog i poludragog kamena, a veći deo do sada nije bio poznat javnosti. Nakit pokazuje kulturno nasleđe Beograda i obuhvata period od prvog do petog veka. Izložbu prati obimna publikacija, autora Slavice Krunić, muzejskog savetnika, i višeg kustosa Milorada Ignjatovića. Otvorena je do 15. januara 2017.

(Telegraf.rs)