BEZISTAN ĆE PONOVO ZASIJATI PUNIM SJAJEM: Grad odlučio da sredi ruglo Beograda

Kada Direkcija za građevinsko zemljište izabere najbolju ponudu projektanti će imati 150 dana da izrade tehničku dokumentaciju

Posle više pokušaja da se obnovi Bezistan  grad će ponovo da se uhvati u koštac sa ruglom u srcu prestonice.

Grad Beograd je pozvao firme da do 17.novembra dostave ponude za izradu tehničke dokumentacije za izradu Bezistana i Čavketovog prolaza.

Siniša Mali: Beograd po prvi put dobio kreditni rejting

Grad je dao osnovne smernice za sređivanje 13.667 kvadratnih metara - ukloniti žardinjere, kioske, ogradice, popločati kamenom, granitnim kockama, uvesti zelenilo i urbani mobilijar. Od arhitekata očekuju da to idejno rešenje usklade sa projektima za Nušćićevu ulicu i centralne trgove u Beogradu.

Kada Direkcija za građevinsko zemljište izabere najbolju ponudu projektanti će imati 150 dana da izrade tehničku dokumentaciju.

U njoj neće biti fontane sa skulpturom "Devojka sa školjkom" jer je rekonstruisana 2011. godine. Tada je sređeno stepenište i kružni plato vodoskoka vajara Aleksandra Zarina koji krasi pasaž od 1959. godine.

Te kozmetičke intervencije bile su jedine u psolednjih tridesetak godina. Bilo je obećanje da će rekonstrukcija slediti projekte mladih arhitekata, ali to se nije dogodilo.

Iz ovih razloga prolaznici nemaju razloga da se zadržavaju u ovom, nekada najpoznatijem prolazu u Beogradu. 

Njega je projektovao arhitekta Vladeta Maksimović i nalazi se u okviru zaštićene celine Stari grad.

(Telegraf.rs/Politika)