Siniša Mali primio uticajnog danskog arhitektu Jana Gela (FOTO)

Danski arhitekta Jan Gel boravi u Beogradu zbog promocije svoje knjige "Gradovi za ljude” na srpskom jeziku

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas u Starom dvoru uticajnog danskog arhitektu Jana Gela, koji boravi u Beogradu povodom promocije svoje knjige "Gradovi za ljude” na srpskom jeziku. Prijemu je prisustvovao glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

CENTAR BEOGRADA ĆE BITI SVE MANJE ZAGAĐEN: Uskoro sve više pešačkih zona! (FOTO)

Siniša Mali je ovom prilikom naglasio da mu je veliko zadovoljstvo da ugosti najpoznatijeg svetskog arhitektu za javne površine,jer grad Beograd pokušava da u tom pogledu bude rame uz rame sa drugim svetskim metropolama.

– Dragocene su nam ideje kako da javne prostore učinimo dostupnijim. Trenutno su radovi na Obilićevim vencu koji pretvaramo u pešačku zonu, završili smo Ulicu Vuka Karadžića i Zmaj Jovinu i taj uži centar grada hoćemo da nakon završetka šest podzemnih garaža potpuno pretvorimo u pešačku zonu. Sa planom da gondolom povežemo TC Ušće i Kalemegdan, koji ćemo početi da realizujemo iduće godine, dajemo mogućnost da se konačno vratimo na obale reka. Stari savski most će rekonstrukcijom postati pešački most i sugrađani će moći da uživaju u otvorenom prostoru – rekao je Mali.

On je posebno naglasio da je sa Janom Gelom pričao o Parku prijateljstva, budući da će se Muzej savremene umetnosti otvoriti sledeće godine.

– Ideja je da taj park bude kao što je Tivoli park u Kopenhagenu ili Gorki u Moskvi, koji će omogućiti da Beograđani i gosti Beograda uživaju u nekim novim programima kao što su akvarijum ili planetarijum i Grad Beograd će krenuti sa uređenjem ovog parka sledeće godine – istakao je Mali.

On je podsetio da je Jan Gel to uradio u Kopenhagenu, Njujorku, Sidneju i mnogim drugim gradovima i da na takvim iskustvim treba da učimo.

– Radujem se da na spisku gradova sa kojima je Jan Gel radio bude i ime našeg grada jer to potvrđuje da delimo iste vrednosti, principe i kvalitete življenja – istakao je Mali.

Jan Gel je naglasio da je pre nekoliko godina bio u Beogradu i da je tada situacija bila haotična, kao i da su automobili zauzimali mesta na pešačkim prelazima i trotoarima, a sada je grad na mnogo boljem putu ka uređenju i to se vidi na svakom koraku.

– Sada sam tu da objavim svoju knjigu na srpskom jeziku i jako mi je drago što mogu da podelim svoja iskustva koja sam stekao radeći sa velikim svetskim gradovima, a veliko interesovanje pokazuje podatak da je knjiga objavljena na 32 jezika širom sveta – rekao je Gel i dodao da je u projektovanju velikih gradova učinjen preokret jer je prvenstvo dato pešacima i biciklistima, a akcenat je na uređenju javnih površina.

Ovaj poznati arhitekta je govoreći o uređenju Kopenhagena istakao da tamo skoro pedeset odsto građana koristi bicikle pio gradu, a intencija je da se taj procenat poveća, ali i da je ovaj grad otprilike isti kao i Beograd, gde je to sasvim drugačije.

Morten Skovgor Hansen, šef misije Ambasade Danske, istakao je da će knjiga Jana Gela biti dobro štivo za arhitekte koje se bave uređenjem javnih površina i da Beograd i te kako radi na tome da se ovi prostori ulepšaju i budu dostupniji građanima.

Dušan Damjanović, direktor PALGO centra, koji je i izdavač knjige, naglasio je da ovaj centar ima odličnu saradnju sa Gradom Beogradom, koju će nastaviti u strategiji razvoja grada.

(Telegraf.rs)