Najčešće beogradsko mesto za sastanke, a nije Trg: Najduža ulica u gradu ima svoju zelenu oazu (FOTO)

Spomenik Vuku Karadžiću, po kome će kraj dobiti ime, podignut je 1937. godine, u čast 150. godišnjice njegovog rođenja

Nemoguće je živeti u Beogradu, a da se bar jednom niste sastali sa drugarima, devojkom ili momkom na "opštepoznatim" mestima kao što su "Trg" ili "kod konja", "Vukov spomenik", "Zelenjak", Trg Nikole Pašića...

Beogradski studenti objavili rat lopovima: Na ovim lokacijama nas pljačkaju, vreme je da uzvratimo udarac!

U zavisnosti gde ste se zaputili, putevi od tih mesta vode gde vam volja.

Nedaleko od Vukovog spomenika u parku Ćirila i Metodija je i Studentski dom "Kralj Aleksandar", nekada "Lola". Bulevar kralja Aleksandra "širi" se odmah pored.

Pre vremena tržnih centara ova ulica je bila omiljeno mesto za kupovinu. Osim velikog broja butika, bilo je tu i dosta uličnih prodavaca garderobe. Na korak dalje je i Mašinski fakultet u Kraljice Marije, a njemu iza leđa su i Građevinski, Arhitektonski i Elektro-tehnički fakultet.

Prilikom kopanja stanice "Vukov spomenik" za budući metro, pronađen je bunar, koji su napravili Austrougari u 18. veku. Objekt je tajanstven zbog svojih velikih dimenzija i udaljenosti od tadašnjeg grada.

Nisu pronađene ni vodovodne cevi, jer je možda bunar ostao nedovršen.

Spomenik Vuku Karadžiću, po kome će kraj dobiti ime, podignut je 1937. godine, u čast 150. godišnjice njegovog rođenja, skulptor je bio Đorđe Jovanović.

Ispod njega je i podzemna železnička stanica.

Pravi "studentski krug", pa i ne čudi što je, bar među onima koji iz drugih mesta dođu u glavni grad da studiraju, "Vuk" dobar izbor da se nađete s nekim.

(Telegraf.rs)