Ovaj raj se nalazi u centru Beograda: Kad zakoračite, ulazite u magičnu šumu (FOTO)

Botanička bašta nije samo oaza priode u centru grada, ona može biti idealno mesto za učenje, slikanje, pisanje, odmaranje i razmišljanje. Ima čak i besplatan bežični internet

Danas se obeležava Dan zaštite prirode. Tim povodom, Zavod za zaštitu prirode Srbije, JP "Srbijašume" i Institut za botaniku i Botanička bašta "Jevremovac" Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuju skup u Letnjoj učionici Botaničke bašte "Jevremovac", koja sadrži biljni fond od više od 1.500 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine, koji čine taj prostor "plućima centra grada".

KAO U JAPANU: Ovaj raj zaista postoji, i to u CENTRU BEOGRADA! (FOTO)

DIF KOD MARAKANE, A VETERINARSKI KOD ZOO VRTA? Gde biste vi premestili koji fakultet?

Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta, prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

Upravo ta raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude "Evropa u malom" sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463 i čine 6,53 odsto teritorije Srbije.

Dan zaštite prirode, 11. april, dan je od nacionalnog značaja, ustanovljen Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije, a za datum je odabran baš 11. april zato što je tog dana 1949. prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra - Spomenika prirode "Velika i Mala Ripaljka" u opštini Sokobanja.

Botanička bašta "Jevremovac" koja se nalazi u samom centru Beograda, među brojnim lepotama krije i Japanski vrt - živi pejzaž u ambijentu koncertne tišine. On je meta zaljubljenih parova, umetnika i poštovalaca japanske kulture, a utoliko je zanimljiviji jer krije jednu neobičnost za koju malo Beograđana zna.

Zahvaljujući profesoru Šumarskog fakulteta Mihailu Grbiću i Veri Grbić nastao je projekat koji je od strane Japana izabran i čija je izgradnja finansijski podržana. Tako je 2005. godine Beograd dobio svoj prvi Japanski vrt. Malo je poznato da je voda u Japanskom jezeru prirodna i da se izvlači iz dubine od čak 100 metara!

Priroda je uradila svoje. Japanski vrt u Botaničkoj bašti je implementiran u postojeći prirodni ambijent. Iskorišćena su brdašca, okolna stabla koja su stara preko 50 godina i teren koji doprinosi prirodnijem izgledu, jer tako japanska kultura nalaže. Ukupna površina vrta iznosi 20 ari i na tako naizgled malom prostoru, nalaze se mnoge biljke karakteristične za Zemlju izlazećeg sunca.

Prilikom izgradnje samog korita jezera, vodilo se računa da se ispoštuje asimetrija, koja je karakteristična za Japanske vrtove u kojima je zastupljen što prirodniji izgled. Ali malo ko zna da je voda u jezeru zapravo, prirodna izvorska voda koja teče ispod bašte, na neverovatnih 100 metara dubine. Voda se posebnim pumpama izvlači na površinu i izuzetnog je kvaliteta, bogata je mineralima, ali nije za piće!

Tajna posebnosti japanskih vrtova krije se u lepoti prirode - oni ne trpe nepotrebne dekorativne elemente poput kipova, statua, fontana i slično. Za dekorisanje se koriste isključivo kamenje, šljunak i biljke koje predstavljaju svetinju.

Botanička bašta nije samo oaza priode u centru grada, ona može biti idealno mesto za učenje, slikanje, pisanje, odmaranje i razmišljanje. Ima čak i besplatan bežični internet, a iako u srcu grada okruženi bučnim i prometnim ulicama, pod krošnjama decenijskog drveća u debelom hladu, čovek je potpuno zaštićen od smoga i buke.

(Telegraf.rs)