Međunarodna dunavska regata uplovila na Adu Huju

Nakon dvodnevnog boravka na Adi Huji tokom kojeg će obići Beograd, regata nastavlja plovidbu 4. avgusta prema Smederevu

Učesnici 62. Turističke internacionalne dunavske regate (TID) uplovili su 2. avgusta na Adu Huju, gde im je tradicionalno domaćin u Beogradu Gradska opština Palilula.

Nakon dvodnevnog boravka na Adi Huji tokom kojeg će obići Beograd, regata nastavlja plovidbu 4. avgusta prema Smederevu. Opština Palilula priredila je doček za 130 kajakaša i veslača iz dvadesetak evropskih zemalja koji za 75 dana, od 24. juna, kad su krenuli iz nemačkog grada Ingolštata veslaju Dunavom 2.515 kilometara do obala Crnog mora.

- Mi smo domaćini najdužoj, najstarijoj i najmasovnijoj kajakaškoj regati u svetu sa učesnicima iz Nemačke, Švajcarske, Holandije, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Srbije i drugih zemalja. Potrudićemo se kao svaki dobar domaćin da naši gosti imaju sve ono što im je neophodno, da se osećaju kod nas i uopšte u Beogradu prijatno i maksimalno komforno kao kod svoje kuće. Obezbedili smo i turističe vodiče da upoznaju bliže Beograd i posete određene destinacije. Mi se nadamo da smo svake godine sve bolji i bolji domaćini - rekao je zamenik predsednika Gradske opštine Palilula Darko Paunović.

On je dodao da se Opština potrudila da organizuje stalno dežurstvo ekipa Crvenog krsta i rečne policije koje će brinuti o bezbednosti učesnika regate. Dejan Jovanović predsednik Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije je zahvalio opštini Palilula na izuzetnom gostoprimstvu.

- Bez lažne skromnosti mogu da kažem da je doček ovde na izuzetnom nivou što se tiče svega, i što se tiče prihvata učesnika, njihovog boravka i programa koji se organizuje za nas. Svi tome težimo i ja sam ove godine slao video zapise sa našeg dočeka na opštini Palilula drugim etapnim mestima u Srbiji da to vide - istakao je Jovanović.

Uprkos visokim temperaturama kajakaši su u grupama pristizali na Adu Huju i kako kaže Jovanović oni su navikli na ekstremne uslove, može da bude i izuzetno hladno vreme, ali visoke tepmerature im više odgovaraju.

(Telegraf.rs/ PR)