Trudnice u Beogradu zaslužuju posebna parking-mesta: Najmanje 15 minuta kruže dok se ne uparkiraju

Istraživanje o problemima budućih majki u saobraćaju pokazalo je da 87 odsto njih vozi automobil bar nekoliko puta nedeljno, a skoro dve trećine njih to radi svakodnevno i da tek svaka stota trudnica odmah uspeva da pronađe mesto, a svakoj drugoj je za to potrebno nešto više od 15 minuta

Čak 96 odsto budućih majki smatra da bi trebalo uvesti parking mesta rezervisana isključivo za trudnice, pre svega ispred zdravstvenih i državnih ustanova.

VELIKA INICIJATIVA: Obezbedite parking mesta za trudnice!

Bahaćenju beogradskih vozača nema kraja: U istoj garaži zauzeli TRI PARKING MESTA ZA INVALIDE! (FOTO)

Isto istraživanje o problemima koje imaju buduće majke u saobraćaju pokazalo je i da 87 odsto njih vozi automobil bar nekoliko puta nedeljno, a skoro dve trećine njih to radi svakodnevno.

Istraživanje udruženja "Mamin san", u kojem je učestvovalo 600 budućih majki, ima za cilj olakšano kretanje trudnica i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a pokrenuta je i inicijativa da se za njih obezbede posebna parking mesta.

Podaci ovog ispitivanja pokazuju i da tek svaka stota trudnica odmah uspeva da pronađe mesto, a svakoj drugoj je za to potrebno nešto više od 15 minuta. Zabrinjavajuće je da čak sedam odsto ispitanica svakoga dana izgubi više od pola sata tražeći parking, navodi se u ovom istraživanju.

- Kada najzad pronađu parking, on je za 70 odsto trudnica predaleko od mesta na koje su se uputile. Veliki problem predstavlja i vremensko ograničenje, izazov je i mali prostor za ulazak i izlazak iz automobila. Mesta su najpotrebnija ispred zdravstvenih i državnih ustanova, zatim pošti i banaka, apoteka, trgovinskih lanaca i tržnih cenatara - istakla je Danka Todorović, predsednica udruženja "Mamin san".

Na pitanje u kojoj od opština su mesta za trudnice najpotrebnija, 84 odsto ispitanica je odgovorilo sa "ceo Beograd".

(Telegraf.rs)

Teme