Potpisan Sporazum o kulturnoj saradnji između Opštine Palilula i Narodnog pozorišta Republike Srpske

Potpisivanju Sporazuma, prvog ove vrste u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Srbiji", koja je u toku, prisustvovao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić potpisao je danas sa direktorom Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenadom Novakovićem Sporazum o kulturnoj saradnji, koji će doprineti promociji kulture i još čvršćim vezama između Republike Srpske i Srbije.

Potpisivanju Sporazuma, prvog ove vrste u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Srbiji", koja je u toku, prisustvovao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Jovičić je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici Republike Srpske gosti Palilule i što je potpisan Sporazum o saradnji, kojim ćemo, kako je rekao - Svi zajedno pokušavati da gajimo i promovišemo naše kulturno dobro i da negujemo i održavamo naš identitet.

- Mi imamo zaista impozantnu ustanovu kulture, Centar za kulturu "Vlada Divljan" koji se nalazi na našoj teritoriji i već u okviru "Dana Srpske" mi smo organizovali kod nas koncert grupe "One tri" koji je prošao je izvanredno. Pokazali smo da možemo biti na visini zadatka i da možemo sarađivati na najbolji mogući način - rekao je Jovičić i dodao:

- Čast mi je i zadovoljstvo što ćemo u narednim mesecima, kao i u narednim godinama održavati i gajiti naše odnose koji su u skladu i sa Memorandumom o saradnji koji je potpisala Vlada Republike Srbije sa Vladom Republike Srpske uz snažnu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića - istakao je Jovičić.

- Ove mostove ćemo graditi svakodnevno. Inače i ja sam rođen u Republici Srpskoj, tako da osećam emocije kada su ovi ljudi pored mene, i mislim da ćemo svi zajedno u narednom periodu promovišući kulturu i naše odnose podići na još viši nivo.

On je izrazio želju da se, pored kulturne saradnje koja je ozvaničena današnjim sporazumom, opština Palilula pobratimi sa nekom od opština u Banjaluci.

- Moja je želja da se bratimimo u narednom periodu sa nekom od opština u Banjaluci, kako bismo mi dolazili u Banjaluku, vi kod nas, često se viđali i iz tih, rekao bih, kreativnih, viđanja, poslovnih druženja, pravili nove veze i kontakte, nove mostove i radili svi za dobrobit naših građana - naglasio je Jovičić.

Novaković je zahvalio predsedniku Jovičiću na potisanom Sporazumu i na otvorenoj mogućnosti da se Narodno pozorište Republike Srpske predstavi u Beogradu.

- Nama je izuzetno zadovoljstvo i čast što smo danas ovde, što smo potpisali ovaj Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, jer vi verovatno ovde iz Srbije, iz Beograda ne vidite kolika je naša potreba i želja, koliko su naše misli i ideje i oči uprte prema Beogradu. Sada već imamo, da tako kažem, ozvaničenu saradnju i mogućnost da se češće pojavljujemo mi kao Narodno pozorište Republike Srpske ovde u Beogradu. - rekao je Novaković.

On je pri tom naglasio da je njihov cilj kako se predstaviti u Beogradu, jer - Ovde nam je reper vrednosti našeg sameravanja dokle smo stigli i šta možemo u pozorišnom i uopšte kulturološkom iskazu. "Dani Republike Srpske" su posebna prilika da to predstavimo široj teritoriji, a ovo je operativni plan kako ćemo u toku godine raditi i sarađivati. Ja ću već sutra preneti pozdrave i inicijativu gradu Banjaluci, gradonačelniku Radojčiću da se uspostavi saradnja i institucionalno između opština, tako da povežemo i kulturu, da kultura bude most spajanja i dalje nadogradnje i saradnje opština, u stvari Beograda i Banjaluke - zaključio je Novaković.

Cicović je naglasio - Već se može očekivati da u narednim "Danima Republike Srpske" rezultat ovog Sporazuma bude viđen i ovde u Beogradu i šire u Srbiji, da pokažemo kako jedan sporazum daje rezultate, a mi u okviru manifestacije pre svega i želimo to da postignemo. Znači cilj manifestacije je da podstakne i unapredi saradnju Republike Srpske i Srbije, pre svega u kulturi, nauci i umetnosti, a onda i u privredi i u svim ostalim oblastima - istakao je Cicović i dodao da je opština Palilula i ove godine bezrezervno podržala manifestaciju "Dani Republike Srpske u Srbiji".

(Telegraf.rs/ PR)